Suroviny
- červené zelí (sterilované ) 1 sklenice (680 g)
- uzené vepřové maso 250 g
- máslo 120 g
- celé kuře 1 ks
- celý kmín 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Zelí slijte, nechte okapat a pokrájejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte uzené maso a opékejte ho dokřupava. Přidejte zelí a restujte ještě 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osolte zevnitř i vně a položte na prkénko. Břišní dutinu naplňte zelím, zbylé zelí vložte pod kůži – na stehnech a na prsou ji jemně nařízněte, prsty nadzdvihněte a vsuňte pod ní zelí. Břišní dutinu uzavřete párátkem. Kuře vložte do pekáče, posypte kmínem, zlehka podlijte vodou a obložte plátky zbylého másla.
- Kuře pečte v předehřáté troubě zhruba 80–90 minut, až zezlátne a maso půjde snadno oddělit od kosti. Během pečení ho přelévejte vypečenou šťávou, podle potřeby podlijte vodou.