Danka Šárková

Krkonošské kuře plněné červeným zelím

Moje hodnocení
10x

Zelí je s nejvyššími českými horami nerozlučně spjato. Ve Vysokém nad Jizerou se po staletí pěstovalo a stále pěstuje červené špičaté Vysocké zelí, bohatý zdroj vitaminu C a dalších cenných látek. Sklízí se v říjnu a naložené vydrží až do jara. Jemnému kuřeti dodá pikantní švih, který podpoří voňavá tučnější slanina. Vychlaďte pivo a servírujte nedělní oběd.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Zelí slijte, nechte okapat a pokrájejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
  2. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte uzené maso a opékejte ho dokřupava. Přidejte zelí a restujte ještě 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osolte zevnitř i vně a položte na prkénko. Břišní dutinu naplňte zelím, zbylé zelí vložte pod kůži – na stehnech a na prsou ji jemně nařízněte, prsty nadzdvihněte a vsuňte pod ní zelí. Břišní dutinu uzavřete párátkem. Kuře vložte do pekáče, posypte kmínem, zlehka podlijte vodou a obložte plátky zbylého másla.
  4. Kuře pečte v předehřáté troubě zhruba 80–90 minut, až zezlátne a maso půjde snadno oddělit od kosti. Během pečení ho přelévejte vypečenou šťávou, podle potřeby podlijte vodou.

Další tradiční krkonošské recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Danka Šárková

Anahita Danka Šárková

Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého.

Vydalo nakladatelství Anahita.


Přečtěte si také

Recepty