Krkonošské kuře plněné červeným zelím
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošské kuře plněné červeným zelím
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Zelí je s nejvyššími českými horami nerozlučně spjato. Ve Vysokém nad Jizerou se po staletí pěstovalo a stále pěstuje červené špičaté Vysocké zelí, bohatý zdroj vitaminu C a dalších cenných látek. Sklízí se v říjnu a naložené vydrží až do jara. Jemnému kuřeti dodá pikantní švih, který podpoří voňavá tučnější slanina. Vychlaďte pivo a servírujte nedělní oběd.
Postup přípravy
-
Zelí slijte, nechte okapat a pokrájejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
-
V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte uzené maso a opékejte ho dokřupava. Přidejte zelí a restujte ještě 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osolte zevnitř i vně a položte na prkénko. Břišní dutinu naplňte zelím, zbylé zelí vložte pod kůži – na stehnech a na prsou ji jemně nařízněte, prsty nadzdvihněte a vsuňte pod ní zelí. Břišní dutinu uzavřete párátkem. Kuře vložte do pekáče, posypte kmínem, zlehka podlijte vodou a obložte plátky zbylého másla.
-
Kuře pečte v předehřáté troubě zhruba 80–90 minut, až zezlátne a maso půjde snadno oddělit od kosti. Během pečení ho přelévejte vypečenou šťávou, podle potřeby podlijte vodou.
Krkonošské kuře plněné červeným zelím 2
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošské kuře plněné červeným zelím 2
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Krkonošské kuře plněné červeným zelím 3
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošské kuře plněné červeným zelím 3
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Další tradiční krkonošské recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: