Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Restovaná růžičková kapustička se slaninou a balzamikem

Moje hodnocení
5x

Víte, co je na balzamikovém octu tak skvělé? Jeho vyvážená sladkokyselá chuť! Výborně si rozumí se slaninou a třeba i s kapustičkami. Hotový pokrm pak zastane bez problému hlavní jídlo, ale dobře funguje i jako příloha.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • růžičková kapusta (pevná, bez viditelných skvrn a zavadnutí) 500 g
  • slanina 100 g
  • máslo 0,5cm plátek
  • ocet balzamiko (např. Bzenecký) 50 ml
  • med dle chuti
  • drcené chilli dle chuti
  • vejce (sůl)

Postup přípravy

  1. Kapustičkám odkrojte košťál až u „hlavičky“, svrchní tuhé lístky odstraňte.
  2. Rozřízněte je podélně na poloviny a omyjte. Vyskládejte řeznou plochou nahoru a dokud jsou vlhké, z této strany je osolte. Sůl tak na nich bude lépe držet.
  3. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, nechte na suché pánvi pustit tuk a vyškvařte dozlatova. Slaninu vyjměte, tuk v pánvi ponechte.
  4. Do pánve k vyškvařenému tuku přidejte kousek másla, nechte pozvolna rozpustit a vložte kapustičky řeznou plochou dolů. Shora osolte.
  5. Opékejte, ne příliš zprudka, dokud se nezbarví lehce dohněda, a pak je jednu po druhé obraťte. Asi na dvě minuty přiklopte poklicí. Kapustičky by měly být orestované na skus tak, aby nebyly úplně měkké, rozpadající se.
  6. Vyjměte z pánve ke slanině i kapustičky a udržujte teplé.
  7. Do pánve vlijte balzamikový ocet, opatrně, může prskat, a přidejte podle chuti med a chilli, případně dosolte.
  8. Nechte chvilku redukovat, dokud nebude lepkavá konzistence. Pokud by vám redukce příliš zhoustla, zřeďte troškou vody.
  9. Kapustičky se slaninou můžete vrátit do pánve a promíchat s redukcí nebo je redukcí polít až při servírování.
  10. Můžete podávat jako přílohu k minutkovým masům nebo jako samostatné jídlo třeba s brambory.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty