Suroviny
- růžičková kapusta (pevná, bez viditelných skvrn a zavadnutí) 500 g
- slanina 100 g
- máslo 0,5cm plátek
- balzamikový ocet (např. Bzenecký) 50 ml
- med (dle chuti)
- chilli (drcené chilli dle chuti)
- sůl
Postup přípravy
- Kapustičkám odkrojte košťál až u „hlavičky“, svrchní tuhé lístky odstraňte.
- Rozřízněte je podélně na poloviny a omyjte. Vyskládejte řeznou plochou nahoru a dokud jsou vlhké, z této strany je osolte. Sůl tak na nich bude lépe držet.
- Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, nechte na suché pánvi pustit tuk a vyškvařte dozlatova. Slaninu vyjměte, tuk v pánvi ponechte.
- Do pánve k vyškvařenému tuku přidejte kousek másla, nechte pozvolna rozpustit a vložte kapustičky řeznou plochou dolů. Shora osolte.
- Opékejte, ne příliš zprudka, dokud se nezbarví lehce dohněda, a pak je jednu po druhé obraťte. Asi na dvě minuty přiklopte poklicí. Kapustičky by měly být orestované na skus tak, aby nebyly úplně měkké, rozpadající se.
- Vyjměte z pánve ke slanině i kapustičky a udržujte teplé.
- Do pánve vlijte balzamikový ocet, opatrně, může prskat, a přidejte podle chuti med a chilli, případně dosolte.
- Nechte chvilku redukovat, dokud nebude lepkavá konzistence. Pokud by vám redukce příliš zhoustla, zřeďte troškou vody.
- Kapustičky se slaninou můžete vrátit do pánve a promíchat s redukcí nebo je redukcí polít až při servírování.
- Můžete podávat jako přílohu k minutkovým masům nebo jako samostatné jídlo třeba s brambory.
Restovaná růžičková kapustička se slaninou a balsamikem 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno