Suroviny
- červená řepa (uvařená nebo upečená doměkka) 250 g
- matjesy (v oleji) 200 g
- červená cibule (menší ) 1/2 ks
- kyselé okurky 2 ks
- jablka 1/2 ks
- vejce natvrdo 2 ks
- olej 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 4 lžíce
- kopr (čerstvý ) 2 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Uvařenou nebo upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Matjesy slijte a nakrájejte na kostičky. Jablko zbavte jádřince, cibuli oloupejte a společně s kyselými okurkami a vejci natvrdo nakrájejte na malé kostičky.
- V míse promíchejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř, zašlehejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu a poté zálivku lehce promíchejte se salátem.
- Nakonec vmíchejte nasekaný kopr a podávejte nejlépe s tmavým žitným chlebem.
Skandinávský salát z červené řepy s matjesy, jablkem a koprem 2 Zdroj: iStock