Uzený jazyk s křenovou kaší
Zdroj: Marek Bartoš / Kulinárium
Uzený jazyk s křenovou kaší
Zdroj:
Marek Bartoš / Kulinárium
Vybraní jazýčci si pochutnávají na jazyku. Má jemné libové maso, které uzením získá kouřovou chuť a dlouhým vařením změkne. Skvěle se k němu hodí křenová bramborová kaše, jejíž štiplavost můžete upravovat množstvím křenu a smetany. Nebo jazyk podávejte s bramborovou kaší a křenovou omáčkou.
Postup přípravy
-
Jazyk propláchněte ve vodě, vložte do hrnce, přidejte rozkrojenou cibuli a česnek, zalijte dostatečným množstvím vody tak, aby byl jazyk potopený, a vařte na mírném stupni doměkka, zhruba 2 hodiny.
-
Zhruba po 1 ½ hodině oloupejte brambory, nakrájejte je na stejně velké kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Mezitím nastrouhejte křen do smetany a vařte na mírném stupni do lehkého zhoustnutí. Uvařené brambory slijte, rozmačkejte šťouchadlem a zalijte většinou křenové smetany.
-
Šťouchejte dál, až vznikne hladká kaše, podle potřeby ji zřeďte křenovou smetanou. Vmíchejte máslo.
-
Uvařený jazyk vyjměte, sloupněte kůži, nakrájejte ho na tenké plátky a podávejte s křenovou kaší přelitou máslem a se strouhaným křenem.
Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha Kulinárium najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH.