Křenovka s uzeným

Moje hodnocení
0x

Chcete si dnes připravit typicky prvorepublikový pokrm? Na oslavu 100 let od vzniku Československa? Pak sáhněte po čerstvém křenu a připravte si oblíbenou křenovku s uzeným masem!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • uzená krkovice 1 kg
  • nastrouhaný čerstvý křen 60 g
  • máslo 2 lžíce
  • uzený vývar cca 400 ml
  • koření na vývar 1 pyramidka
  • hladká mouka 2 lžíce
  • ocet 1 lžíce
  • krupicový cukr 1 lžička
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • sůl
  • plátky mandlí k podávávání

Postup přípravy

  1. Uzenou krkovici dejte v celku vařit do velkého hrnce s poklicí společně s pyramidkou koření na vývar. (Můžete použít tlakový hrnec.)
  2. Asi po hodině až hodině a půl by mělo být maso měkké, vyndejte ho a vývar si nechte na omáčku.
  3. Tu si připravte následovně: na 1 lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, zalijte to vývarem a vařte asi 10–15 minut, vznikne uzená krémová omáčka.
  4. V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně s lžící octa a lžičkou cukru.
  5. Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí uzené omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte. Omáčku dle chuti dosolte.
  6. Plátky mandlí na pánvi na sucho krátce opražte, když začnou hnědnout, vypněte sporák.
  7. Omáčku servírujte posypanou plátky mandlí společně s uzenou krkovicí a bramborovými špalíčky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty