Suroviny
- vepřová krkovice (uzená ) 1 kg
- křen (nastrouhaný čerstvý ) 60 g
- máslo 2 lžíce
- uzený vývar cca 400 ml
- koření (na vývar) 1 pyramidka
- hladká mouka 2 lžíce
- ocet 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- smetana ke šlehání 150 ml
- mandle (plátky mandlí k podávávání)
- sůl
Postup přípravy
- Uzenou krkovici dejte v celku vařit do velkého hrnce s poklicí společně s pyramidkou koření na vývar. (Můžete použít tlakový hrnec.)
- Asi po hodině až hodině a půl by mělo být maso měkké, vyndejte ho a vývar si nechte na omáčku.
- Tu si připravte následovně: na 1 lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, zalijte to vývarem a vařte asi 10–15 minut, vznikne uzená krémová omáčka.
- V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně s lžící octa a lžičkou cukru.
- Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí uzené omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte. Omáčku dle chuti dosolte.
- Plátky mandlí na pánvi na sucho krátce opražte, když začnou hnědnout, vypněte sporák.
- Omáčku servírujte posypanou plátky mandlí společně s uzenou krkovicí a bramborovými špalíčky.
Křenovka s uzeným 2 Zdroj: Coolinářka