Bramborové noky (3 – 4 porce)
- vařené brambory (ve slupce, oloupané) 500 g
- vejce 1 ks
- škrob (bramborový ) 2 lžíce
- polohrubá mouka (pšeničná (např. Probio)) 110 g (+/- 10 g) + na podsypání
- sůl
Noky se zelím
- červená řepa 1 větší nebo 2 malé bulvy
- olivový olej
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 200–250 g
- drcený kmín 1/4 lžičky
- tofu (uzené ) 100 g
- křen (najemno nastrouhaný ) 1 lžíce
- noky (uvařené bramborové) 2 porce
- sůl
Postup přípravy
- Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zapracujte ještě trochu polohrubé mouky.
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5–2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
- Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
- Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1–1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10–15 minut.
- K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.
- Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte.
- Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.
Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu 2 Zdroj: PROBIO