Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu

Moje hodnocení
10x

Vyrobit domácí bramborové noky není nic těžkého, chce to jen trochu cviku. Univerzální příloha, kterou snadno proměníte v báječné jídlo, ať už ho doplníte krémovou nebo rajčatovou omáčkou, nebo je smícháte s restovanou či pečenou zeleninou. Bramborové noky můžete podávat i jako přílohu místo bramborových knedlíků, klidně ke kachně nebo moravskému vrabci.

2 porce
60 minut

Bramborové noky (3 – 4 porce)

Noky se zelím

Postup přípravy

  1. Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zapracujte ještě trochu polohrubé mouky.
  2. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  3. Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5–2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
  4. Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
  5. Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1–1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.
  6. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10–15 minut.
  7. K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.
  8. Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte.
  9. Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty