Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu
Zdroj: PROBIO
Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu
Zdroj:
PROBIO
Vyrobit domácí bramborové noky není nic těžkého, chce to jen trochu cviku. Univerzální příloha, kterou snadno proměníte v báječné jídlo, ať už ho doplníte krémovou nebo rajčatovou omáčkou, nebo je smícháte s restovanou či pečenou zeleninou. Bramborové noky můžete podávat i jako přílohu místo bramborových knedlíků, klidně ke kachně nebo moravskému vrabci.
Bramborové noky (3 – 4 porce)
Postup přípravy
-
Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zapracujte ještě trochu polohrubé mouky.
-
Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
-
Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5–2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
-
Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
-
Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1–1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.
-
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10–15 minut.
-
K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.
-
Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte.
-
Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.
Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu 2
Zdroj: PROBIO
Domácí bramborové noky se zelím, řepou a uzeným tofu 2
Zdroj:
PROBIO