Suroviny
- sójová omáčka (Kikkoman) 3 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- vepřový bůček 250 g
- česnek 5 velkých stroužků
- chilli papričky (můžou být čerstvé i sušené) 1–2 ks
- cukr krupice 1 lžička
- voda 2 lžíce
- jarní cibulka 2 ks
- zelí (čerstvé ) 1/2 menší hlávky
- ocet (čínský černý ) 1/2 lžíce
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
PRIMA TIP: Zvýhodněná akce na omáčky Kikkoman proběhne v Globusu v termínu 1.–20. září 2020. Doplňte zásoby nebo vyzkoušejte něco nového!
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte ho do mísy a přídejte lžíci sójové omáčky Kikkoman a lžíci vína Shaoxin. Promíchejte a nechte 15 minut odstát.
- Ve woku nebo na velké nepřilnavé pánvi nechte rozpálit lžíci oleje. Na pánev dejte připravený bůček, rychle ho rozprostřete, aby bylo maso rozložené v jedné vrstvě a nechte restovat asi 2 minuty, až se opeče dozlatova a začne karamelizovat. Poté plátky obraťte a nechte opéct i z druhé strany.
- K opečenému bůčku přihoďte nahrubo nasekaný česnek a nakrájené chilli papričky, krátce zarestujte, a jakmile začne česnek zlátnout, přihoďte zelí nakrájené na kostky cca 3 x 3 cm.
- Restujte zprudka asi 3 minuty, až zelí začne na okrajích zlátnout. Poté přilijte omáčku smíchanou ze 2 lžic sójové omáčky Kikkoman, 1 lžíce Shaoxin vína, 1 lžičky cukru a 2 lžic vody. Promíchejte, přikryjte pánev poklicí a nechte dusit 2 minuty.
- Nakonec přihoďte nakrájené jarní cibulky a přilijte čínský černý ocet, případně můžete dosolit, pokud je potřeba. Krátce zarestujte a podávejte.
- K tomuto stir-fry se hodí rýže, ale skvělé je i samotné bez přílohy. Je to tzv. suché stir-fry, kde není téměř žádná omáčka.