Vepřový bůček se zelím po čínsku

Moje hodnocení
15x

Bůček a zelí jsou dva pilíře české kuchyně. Nejsme ale sami, kdo má tuhle kombinaci rád. Inspirovali jsme se čínskou kuchyní a máme pro vás recept na rychlé stir-fry, které zvládnete servírovat do 20 minut. Což u vepřo-knedlo-zelo při nejlepší vůli nezvládnete.

3 porce
30 minut
asijská

Suroviny

  • sójová omáčka Kikkoman 3 lžíce
  • čínské víno Shaoxing 2 lžíce
  • rostlinný olej 1 lžíce
  • vepřový bůček (bůček) 250 g
  • česnek 5 velkých stroužků
  • chilli papričky (můžou být čerstvé i sušené) 1–2 ks
  • cukr krupice 1 lžička
  • voda 2 lžíce
  • čerstvé zelí 1/2 menší hlávky
  • jarní cibulka 2 ks
  • čínský černý ocet 1/2 lžíce

Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:

PRIMA TIP: Zvýhodněná akce na omáčky Kikkoman proběhne v Globusu v termínu 1.–20. září 2020. Doplňte zásoby nebo vyzkoušejte něco nového!

Postup přípravy

  1. Bůček nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte ho do mísy a přídejte lžíci sójové omáčky Kikkoman a lžíci vína Shaoxin. Promíchejte a nechte 15 minut odstát.
  2. Ve woku nebo na velké nepřilnavé pánvi nechte rozpálit lžíci oleje. Na pánev dejte připravený bůček, rychle ho rozprostřete, aby bylo maso rozložené v jedné vrstvě a nechte restovat asi 2 minuty, až se opeče dozlatova a začne karamelizovat. Poté plátky obraťte a nechte opéct i z druhé strany.
  3. K opečenému bůčku přihoďte nahrubo nasekaný česnek a nakrájené chilli papričky, krátce zarestujte, a jakmile začne česnek zlátnout, přihoďte zelí nakrájené na kostky cca 3 x 3 cm.
  4. Restujte zprudka asi 3 minuty, až zelí začne na okrajích zlátnout. Poté přilijte omáčku smíchanou ze 2 lžic sójové omáčky Kikkoman, 1 lžíce Shaoxin vína, 1 lžičky cukru a 2 lžic vody. Promíchejte, přikryjte pánev poklicí a nechte dusit 2 minuty.
  5. Nakonec přihoďte nakrájené jarní cibulky a přilijte čínský černý ocet, případně můžete dosolit, pokud je potřeba. Krátce zarestujte a podávejte.
  6. K tomuto stir-fry se hodí rýže, ale skvělé je i samotné bez přílohy. Je to tzv. suché stir-fry, kde není téměř žádná omáčka.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty