Suroviny
- růžičková kapusta, očištěná a podélně rozpůlená 1 kg
- olivový olej na zakapání
Dip
- majonéza 120 ml
- čerstvá pažitka, nakrájená 2 lžíce
- nastrouhaná citronová kůra 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- worcesterová nebo sójová omáčka 1 lžička
- dijonská hořčice 1 lžička
- česnek, rozdrcený 1 stroužek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na kapustičky předehřejte troubu na 220 °C. Kapustičky promíchejte s olejem, solí a pepřem, rozložte je na plech a pečte asi 20 minut, až budou dozlatohněda opečené a křupavé.
- Na dip promíchejte všechny přísady v misce. Upečené kapustičky podávejte s dipem k namáčení.
PRIMA TIP: Růžičková kapusta
Stejně jako její příbuzný kadeřávek patří k tzv. superzeleninám. Je to díky obsahu vitaminů A a C, minerálů draslíku, vápníku a železa. Takzvané glukosinuláty bojují proti rakovině. Navíc je tu spousta vlákniny i bílkovin, což ocení ti, kdož potřebují zhubnout. A jakmile zaženete díky dobrým receptům vzpomínky na školní jídelnu, zjistíte, jak božské kapustičky jsou i na talíři.
Pečená růžičková kapusta s pažitkovým dipem Zdroj: Marek Kučera