Suroviny
- mrkev 2 ks
- máslo 40 g
- voda 800 ml
- jemná krupice 70 g
- kmín 1/2 lžičky
- vejce 1 ks
- pažitka 1/2 svazku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo ji nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte 25 g másla (trochu víc než polovinu) a dozlatova na něm mrkev opečte. Zalijte studenou vodou, osolte a zahřívejte k varu.
- Mezitím v pánvi velice krátce nasucho opražte krupici s kmínem a špetkou soli. Jakmile krupice jemně zrůžoví, přidejte zbylé máslo a až se rozpustí, vmíchejte vejce. Míchejte asi 2 minuty, pánev odstavte a vytvořte vařečkou ze směsi malé hrudky.
- Vsypte je do vroucí vody s mrkví a povařte krupicové nočky zhruba 10 minut doměkka. Odstavte.
- Pažitku nasekejte nadrobno a vmíchejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem.
PRIMA TIP: Krupice vzniká při mletí obilí z hrubších částí zbavených slupky. Vybrat si proto můžete různé druhy krupice i hrubosti namletí. Nejrozšířenější je krupice pšeničná, která má jemně nasládlou chuť, světlou barvu a univerzální použití. Zemitější chuť nabízí krupice pohanková, oříškově chutná špaldová, zcela bezlepková je kukuřičná krupice, z které povařením ve vodě vzniká známá polenta.
Vyzkoušejte i recept na jednoduchou milionovou polévku z kořenové zeleniny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE