Zdeněk Pohlreich

Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem

Moje hodnocení
19x

Vzpomínáte na krupicovou polévku ve školce a ve škole, ve které plavala mrkvička a drobná zrníčka krupice? Zdeněk Pohlreich ji povýšil na delikatesu prostou změnou postupu – do čistého mrkvového vývaru zavařil krupicové nočky s výraznou vůní kmínu a polévka získala na vizuální i chuťové atraktivitě.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo ji nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte 25 g másla (trochu víc než polovinu) a dozlatova na něm mrkev opečte. Zalijte studenou vodou, osolte a zahřívejte k varu.
  2. Mezitím v pánvi velice krátce nasucho opražte krupici s kmínem a špetkou soli. Jakmile krupice jemně zrůžoví, přidejte zbylé máslo a až se rozpustí, vmíchejte vejce. Míchejte asi 2 minuty, pánev odstavte a vytvořte vařečkou ze směsi malé hrudky.
  3. Vsypte je do vroucí vody s mrkví a povařte krupicové nočky zhruba 10 minut doměkka. Odstavte.
  4. Pažitku nasekejte nadrobno a vmíchejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem.

PRIMA TIP: Krupice vzniká při mletí obilí z hrubších částí zbavených slupky. Vybrat si proto můžete různé druhy krupice i hrubosti namletí. Nejrozšířenější je krupice pšeničná, která má jemně nasládlou chuť, světlou barvu a univerzální použití. Zemitější chuť nabízí krupice pohanková, oříškově chutná špaldová, zcela bezlepková je kukuřičná krupice, z které povařením ve vodě vzniká známá polenta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty