zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem
Autor: Marek Bartoš / Super jednoduše Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem

Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem

Hodnoceno: 16x
Vzpomínáte na krupicovou polévku ve školce a ve škole, ve které plavala mrkvička a drobná zrníčka krupice? Zdeněk Pohlreich ji povýšil na delikatesu prostou změnou postupu – do čistého mrkvového vývaru zavařil krupicové nočky s výraznou vůní kmínu a polévka získala na vizuální i chuťové atraktivitě.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo ji nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte 25 g másla (trochu víc než polovinu) a dozlatova na něm mrkev opečte. Zalijte studenou vodou, osolte a zahřívejte k varu. 
  2. Mezitím v pánvi velice krátce nasucho opražte krupici s kmínem a špetkou soli. Jakmile krupice jemně zrůžoví, přidejte zbylé máslo a až se rozpustí, vmíchejte vejce. Míchejte asi 2 minuty, pánev odstavte a vytvořte vařečkou ze směsi malé hrudky. 
  3. Vsypte je do vroucí vody s mrkví a povařte krupicové nočky zhruba 10 minut doměkka. Odstavte. 
  4. Pažitku nasekejte nadrobno a vmíchejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem. 

PRIMA TIP:  Krupice vzniká při mletí obilí z hrubších částí zbavených slupky. Vybrat si proto můžete různé druhy krupice i hrubosti namletí. Nejrozšířenější je krupice pšeničná, která má jemně nasládlou chuť, světlou barvu a univerzální použití. Zemitější chuť nabízí krupice pohanková, oříškově chutná špaldová, zcela bezlepková je kukuřičná krupice, z které povařením ve vodě vzniká známá polenta. 

Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem
Autor: Marek Bartoš / Super jednoduše Rychlá krupicová polévka s mrkví a vejcem

reklama

Super jednoduše
Zdeněk Pohlreich

Známý šéfkuchař ve své nejnovější kuchařce ukazuje, že na skvělé jídlo potřebujete jen pár dobrých surovin. Nemusí jít o luxusní lahůdky, i prosté ingredience v odpovídající kvalitě se správnou úpravou promění v teplou večeři nebo rychlý oběd, který zasytí, chutná a je také zdravý. Ano, vaření může být jednoduché a hlavně zábavné. Pusťte Zdeňka do kuchyně a už nikdy nebudete přemýšlet, co dnes uvaříte. 

Vydalo nakladatelství Sevruga s. r. o., www.sevruga.cz