zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí zavařené lečo s cuketou
Autor: myjsmebio.cz Domácí zavařené lečo s cuketou

Domácí zavařené lečo s cuketou

Hodnoceno: 5x
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete být připraveni! Schovejte si kousek léta do sklenice. Zavařené lečo v chladných měsících určitě oceníte, zvlášť pokud použijete lokální zeleninu, ať už z vlastní zahrádky, nebo od českých farmářů.
do 1 hodiny

reklama

Postup

  1. Papriky a cukety očistěte a nakrájejte na nudličky.
  2. Z rajčat odřízněte vršek i spodek a obě strany nakrojte do kříže. Poté je na pár vteřin ponořte do vroucí a následně do ledové vody, oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. Pokrájenou cibuli nechte v hrnci na rozpáleném oleji zesklovatět, přidejte na plátky nakrájený česnek, papriky, cukety, rajčata a jemně osolte. Přiklopte poklicí a na mírném ohni nechte 10 minut dusit.
  4. Až zelenina dostatečně změkne, naplňte zavařovací sklenice, důkladně uzavřete a vložte do vody o teplotě 85 stupňů. Takto zavařujte 20 minut, následně sklenice otočte dnem vzhůru, čímž se ujistíte o správném utěsnění, a nechte vychladnout.

PRIMA TIP: Přestože je zavařování ve své podstatě velice jednoduché, je vhodné dodržet pár základních pravidel, díky kterým vám zpracované pochoutky ve spíži opravdu dlouho vydrží. Ta se týkají především čistoty – dbejte na použití skutečně čistého a sterilizovaného nádobí. A i když ochutnávání nepochybně láká, vyvarujte se olizování lžičky, s níž směs mícháte. Neméně důležité je také pracovat s pečlivě očištěnými a dostatečně zralými surovinami, které nejsou potlučené nebo nahnilé. 

Doporučujeme vybírat mezi surovinami z ekologického zemědělství, které poznáte podle označení biolistu a biozebry. Nákupem lokálních biopotravin podporujete zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu i krajinu a hospodářská zvířata chovají s maximální možnou ohleduplností. Více informací o ekologickém způsobu hospodaření se dozvíte na myjsmebio.cz

Domácí zavařené lečo s cuketou
Autor: myjsmebio.cz Domácí zavařené lečo s cuketou

reklama

Související témata: lečo , zavařování , cuketa , Hlavní jídla , Česká kuchyně