Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně, která je plná barev, chutí a vůní

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně Zdroj: iStock

  • Zavřít

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně Zdroj: iStock

Jídla zemí okolo Středozemního moře se vyvíjela po staletí. Během toho posledního se stala i celosvětovým pojmem a také ideálem krásného, chutného a také zdravého jídelníčku. Právem.

Moře oleje

Pobřeží, které omývají vlny Středozemního moře, patří sice celé řadě zemí či států, ty ale mají – kromě tohoto moře – mnoho dalších společných věcí. Především klima, které je mimořádně příznivé pro pěstování řady plodin, mezi nimiž vynikají olivy. Do té míry, že olivovníky jsou od starověku součástí tamní krajiny stejně tak jako kultury a historie. Zejména olivový olej je pak společným jmenovatelem i základním nosným prvkem středomořské či chcete-li mediteránní kuchyně. V řadě zemí, především ve Španělsku, pak dnes dosahuje produkce tohoto olejného zázraku takových množství, že by jím mohli skutečně každoročně naplnit malé moře. Některé prameny celkem výstižně tvrdí, že sledujeme-li linii výskytu olivovníků, mapujeme zároveň i hranice, v nichž vládne kuchyně Středomoří.

Moře vína

Ruku v ruce s olejem jde také víno. Nápoj, který vyšlechtila už antika a který pak Řekové a Římané rozvezli po celé Evropě spolu se zásadami jeho pěstování je dnes pýchou řady zemí, které už do geografického vymezení středomořské kuchyně nespadají, ta by však bez vína existovat nemohla. Nejde ale jen o tekutou podobu vína, stejně jako u oliv je i réva využívána ve všech svých podobách – od hroznů po rozinky a rovněž její listy figurují v různých tamních receptech, především v řecké kuchyni, kde se plní jemnou nádivkou a podávají v lehce navinulé omáčce jako populární dolmades. Ve Francii i Itálii pak můžeme ochutnat i některé z proslulých sýrů, zavinuté do vinných listů, které jim dodávají další chuť.

Moře obilí

Celá oblast Středomoří je mimořádně vhodná k pěstování zrnin a dnes je také známá bezpočtem specifických druhů pečiva – jen namátkou vyberme chlebové placky řecké a turecké kuchyně, křupavé krétské suchárky, provensálskou fougasse či její příbuznou, italskou focacciu, o běžnějším chlebu a pečivu ani nemluvě. Zapomenout nemůžeme ale ani na těstoviny z různých druhů mouky, bez nichž by italská kuchyně vůbec nemohla existovat, ale i další středomořské země by přišly o některé zvláštnosti – vzpomeňme třeba na kuskus, který je velmi specifickou těstovinou, či bulgur, který je v podstatě jen rozdrceným obilným zrnem. Ikonické těsto filo je pak základem, na kterém stojí i dnešní řecká kuchyně, zčásti neoddělitelně spojená i s kuchyní tureckou.

Moře zemí

Pro běžného dnešního konzumenta je pojem středomořské kuchyně často spojen a zúžen jen na některou z jejích představitelek, především kuchyni italskou či řeckou. Ale do tohoto pojmu spadá také celý jih Francie, především Provence, kuchyně turecká a několika zemí severu Afriky z oblasti dřívějšího Maghrebu a Levantu (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie). Středomoří pochopitelně ovlivňuje i podstatnou část španělské a také portugalské kuchyně. Jeho chutě najdeme od Gibraltaru po Bospor, v Marseilli stejně jako v Barceloně či Janově, na Korsice, Sicílii, Sardinii, Krétě. S notnou dávkou arabského koření a dalších chutí jím voní i Marrákeš, Tunis či Bejrút.

Moře zeleniny

Stejně jako klíčové trio (někteří autoři mluví přímo o svaté trojici) olivový olej – víno – chléb je nezbytnou součástí středomořské kuchyně i zelenina a ovoce (a připočíst k nim můžeme i luštěniny, zejména v suché podobě). Řada druhů se v ní usídlila až po zámořských objevech, ale v tak velké míře, že by bez nich dnes nebyla. V žádném případě nejde o kuchyni bezmasou, ale na maso je kladen mnohem menší důraz než na zbylé položky. Často se také jedná o maso jehněčí, kůzlečí, králičí, samozřejmě drůbeží a velkou roli hrají také ryby. Tato šťastná kombinace surovin se také stala důvodem fenoménu, který je se středomořskou kuchyní spojován a často je s ní vlastně zajedno, totiž středomořský jídelníček a jeho zdravotní benefity. Ukazuje se totiž, že pravidelná konzumace značného množství olivového oleje, umírněného množství vína, velkého množství ovoce a zeleniny a malého množství masa, mléčných (zejména zakysaných) a moučných výrobků je výraznou posilou fyzického i duševního zdraví. Jako zářný příklad jsou udáváni obyvatelé Kréty, kteří se často a ve skvělé kondici dožívají vysokého věku a kteří konzumují hojně oliv a olivového oleje, chlebových suchárků, rajčat, domácích sýrů a vína, zatímco masa jedí pomálu a sladkostí je pro ně především med a ovoce.

Moře slunce

Temný azur Středozemního moře nejkrásněji svítí pod paprsky tamního slunce – a to jako by ozařovalo, naplňovalo a ochucovalo jídla tamní kuchyně. Ať už si vyberete provensálskou ratatouille, tuniskou šakšuku, salát caprese, těstoviny s mořskými plody, plněnou chlebovou placku, kuřecí či jehněčí špízy, lilkové či cizrnové pyré, opečený chléb potřený rajčaty a zakapaný olivovým olejem či některé z dalších stovek a možná tisíců jídel, ucítíte životodárné slunce i vůni moře, které od nepaměti a prostřednictvím kuchyní, vzniklých na jeho březích a ostrovech, spojuje Evropu s dalšími zeměmi i kontinenty.

Autor: Jitka Rákosníková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky řecká kuchyně italská kuchyně španělská kuchyně arabská kuchyně středozemní kuchyně

Návrhy pro vás

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Prostřeno!

Prostřeno: Plněná parmská šunka s bagetkou a salátkem

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí roštěná se šťouchanými bramborami s cibulkou a slaninou

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Soutěžící

Jakub Biolek

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Každé šesté euro si musí půjčit. Slovensko má obří problém, strany předluženost neřeší ON-LINE: Na frontě došlo k desítkám střetů. Rusové se zřejmě vzdají Bachmutu, tvrdí analytici Sledujte RADAR: Sobota přinese nízké teploty a déšť. Podívejte se, kde bude nejchladněji

prima-zeny

Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným Anna Kadeřávková jako pravá blondýnka. V růžovém kompletu všechny oslnila Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let

prima-zoom

Jak správně věšet toaletní papír? Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm

prima-fresh

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

prima-cool

První trailer návratu Tomb Raidera Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu V sobotu ve 20.15 dorazí Nesnesitelná tíha obrovského talentu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Zrzek to rozjede na tři minuty. Agáta Hanychová zaútočila na rodinu Simony Krainové LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Tradiční krkonošské kyselo. Na vydatnou polévku s pikantní chutí potřebujete kvásek a houby Vřesy a vřesovce: Jak rozeznat rostliny s podobným jménem, květem i nároky na pěstování Udělejte si výlet do Třebíče a navštivte větrný mlýn, vodojem a vyhlídkovou věž

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.