Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně, která je plná barev, chutí a vůní

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně Zdroj: iStock

  • Zavřít
Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně

Ochutnejte to nejlepší ze středozemní kuchyně Zdroj: iStock

Jídla zemí okolo Středozemního moře se vyvíjela po staletí. Během toho posledního se stala i celosvětovým pojmem a také ideálem krásného, chutného a také zdravého jídelníčku. Právem.

Seznam.cz banner

Moře oleje

Pobřeží, které omývají vlny Středozemního moře, patří sice celé řadě zemí či států, ty ale mají – kromě tohoto moře – mnoho dalších společných věcí. Především klima, které je mimořádně příznivé pro pěstování řady plodin, mezi nimiž vynikají olivy. Do té míry, že olivovníky jsou od starověku součástí tamní krajiny stejně tak jako kultury a historie. Zejména olivový olej je pak společným jmenovatelem i základním nosným prvkem středomořské či chcete-li mediteránní kuchyně. V řadě zemí, především ve Španělsku, pak dnes dosahuje produkce tohoto olejného zázraku takových množství, že by jím mohli skutečně každoročně naplnit malé moře. Některé prameny celkem výstižně tvrdí, že sledujeme-li linii výskytu olivovníků, mapujeme zároveň i hranice, v nichž vládne kuchyně Středomoří.

Moře vína

Ruku v ruce s olejem jde také víno. Nápoj, který vyšlechtila už antika a který pak Řekové a Římané rozvezli po celé Evropě spolu se zásadami jeho pěstování je dnes pýchou řady zemí, které už do geografického vymezení středomořské kuchyně nespadají, ta by však bez vína existovat nemohla. Nejde ale jen o tekutou podobu vína, stejně jako u oliv je i réva využívána ve všech svých podobách – od hroznů po rozinky a rovněž její listy figurují v různých tamních receptech, především v řecké kuchyni, kde se plní jemnou nádivkou a podávají v lehce navinulé omáčce jako populární dolmades. Ve Francii i Itálii pak můžeme ochutnat i některé z proslulých sýrů, zavinuté do vinných listů, které jim dodávají další chuť.

Moře obilí

Celá oblast Středomoří je mimořádně vhodná k pěstování zrnin a dnes je také známá bezpočtem specifických druhů pečiva – jen namátkou vyberme chlebové placky řecké a turecké kuchyně, křupavé krétské suchárky, provensálskou fougasse či její příbuznou, italskou focacciu, o běžnějším chlebu a pečivu ani nemluvě. Zapomenout nemůžeme ale ani na těstoviny z různých druhů mouky, bez nichž by italská kuchyně vůbec nemohla existovat, ale i další středomořské země by přišly o některé zvláštnosti – vzpomeňme třeba na kuskus, který je velmi specifickou těstovinou, či bulgur, který je v podstatě jen rozdrceným obilným zrnem. Ikonické těsto filo je pak základem, na kterém stojí i dnešní řecká kuchyně, zčásti neoddělitelně spojená i s kuchyní tureckou.

Moře zemí

Pro běžného dnešního konzumenta je pojem středomořské kuchyně často spojen a zúžen jen na některou z jejích představitelek, především kuchyni italskou či řeckou. Ale do tohoto pojmu spadá také celý jih Francie, především Provence, kuchyně turecká a několika zemí severu Afriky z oblasti dřívějšího Maghrebu a Levantu (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie). Středomoří pochopitelně ovlivňuje i podstatnou část španělské a také portugalské kuchyně. Jeho chutě najdeme od Gibraltaru po Bospor, v Marseilli stejně jako v Barceloně či Janově, na Korsice, Sicílii, Sardinii, Krétě. S notnou dávkou arabského koření a dalších chutí jím voní i Marrákeš, Tunis či Bejrút.

Moře zeleniny

Stejně jako klíčové trio (někteří autoři mluví přímo o svaté trojici) olivový olej – víno – chléb je nezbytnou součástí středomořské kuchyně i zelenina a ovoce (a připočíst k nim můžeme i luštěniny, zejména v suché podobě). Řada druhů se v ní usídlila až po zámořských objevech, ale v tak velké míře, že by bez nich dnes nebyla. V žádném případě nejde o kuchyni bezmasou, ale na maso je kladen mnohem menší důraz než na zbylé položky. Často se také jedná o maso jehněčí, kůzlečí, králičí, samozřejmě drůbeží a velkou roli hrají také ryby. Tato šťastná kombinace surovin se také stala důvodem fenoménu, který je se středomořskou kuchyní spojován a často je s ní vlastně zajedno, totiž středomořský jídelníček a jeho zdravotní benefity. Ukazuje se totiž, že pravidelná konzumace značného množství olivového oleje, umírněného množství vína, velkého množství ovoce a zeleniny a malého množství masa, mléčných (zejména zakysaných) a moučných výrobků je výraznou posilou fyzického i duševního zdraví. Jako zářný příklad jsou udáváni obyvatelé Kréty, kteří se často a ve skvělé kondici dožívají vysokého věku a kteří konzumují hojně oliv a olivového oleje, chlebových suchárků, rajčat, domácích sýrů a vína, zatímco masa jedí pomálu a sladkostí je pro ně především med a ovoce.

Moře slunce

Temný azur Středozemního moře nejkrásněji svítí pod paprsky tamního slunce – a to jako by ozařovalo, naplňovalo a ochucovalo jídla tamní kuchyně. Ať už si vyberete provensálskou ratatouille, tuniskou šakšuku, salát caprese, těstoviny s mořskými plody, plněnou chlebovou placku, kuřecí či jehněčí špízy, lilkové či cizrnové pyré, opečený chléb potřený rajčaty a zakapaný olivovým olejem či některé z dalších stovek a možná tisíců jídel, ucítíte životodárné slunce i vůni moře, které od nepaměti a prostřednictvím kuchyní, vzniklých na jeho březích a ostrovech, spojuje Evropu s dalšími zeměmi i kontinenty.

Autor: Jitka Rákosníková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky kuchyně moře víno Středozemní moře vůně olivový olej maso chléb olivy středomořská kuchyně řecká kuchyně italská kuchyně španělská kuchyně arabská kuchyně středozemní kuchyně

Návrhy pro vás

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Recepty

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku Sladké

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat PR článek

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře Hlavní jídla

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin Sladké

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky Maso

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením Recepty

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením


Přečtěte si také

Recepty
Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinky s tvarohovým krémem

Prostřeno: Palačinky s tvarohovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Rizoto se zeleninou a mletým masem

Prostřeno: Rizoto se zeleninou a mletým masem

Prostřeno!
Prostřeno: Jarní zeleninová polévka

Prostřeno: Jarní zeleninová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Maminčiny chlebíčky

Prostřeno: Maminčiny chlebíčky

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Sladké
Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Soutěžící
Jana Komanová by případnou výhrou vylepšila skromné bydlení

Jana Komanová by případnou výhrou vylepšila skromné bydlení

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin Sladké

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením Recepty

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením

Maso
Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi Maso

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Maso

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Hlavní jídla
Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí Hlavní jídla

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Sladké
Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

prima-cnn-news

Udrží Spolu ve vládě Starosty? Cítíme se podvedeni, zní ze STAN ke kauze bitcoinů ON-LINE: Extrémní bouřky postupují Českem. Kdy přestane platit nejvyšší stupeň nebezpečí? Vychází exkluzivní magazín CNN Prima NEWS: Čeká nás bída, nebo blahobyt?

prima-zeny

Velká vlasová proměna: Mistrovská balayage udělala z neutrální Žanety bohyni léta Chcípni, křičí Bětka. Mikea se pokusí otrávit hadím jedem Vémola otevřeně o dětství plném drilu: Táta byl tvrdý, já chci být svým dětem oporou

prima-zoom

Na Česko se řítí vlna silných bouřek Zabila ho kletba, nebo otrava? Heydrichovu smrt halí rouška tajemství, brzy zemřel i jeho syn Levhart nebo jaguár? Rozdíl se může zdát malý, ale jen do chvíle, než na vás zvíře zaútočí

prima-fresh

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

prima-cool

Vražedný klaun rozpitván kritiky Fotbalová komedie Kouzlo derby od Petra Kolečka jde v novém traileru až na dřeň Prima pouští do světa dokumentární sérii Karel vs. Karlos. Intimní zpověď sledoval s dojetím, obklopen rodinou a přáteli

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Sandra Bullock ví, jaké zaměstnání vás nejvíc zocelí. A překvapivě to není herectví Provdala se za panáka, ten jí zlomil srdce: Influencerka obvinila hadrového manžela z nevěry

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Byt Hanychové v Dejvicích za 11 milionů: Pronajme ho studentům, kterým slibuje i úklid Country Fontána vrací do Česka vůni dřevěných pódií a příběhů v písních

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.