Kuře cacciatore na víně a rajčatech

Moje hodnocení
5x

Tento dušený pokrm, jehož kořeny jsou v severní Itálii, se připravuje alla cacciatora neboli „po myslivecku“. Naleznete jej v nesčetných podobách, které se liší v závislosti na daném regionu – kuře se dusí na rajčatech, víně nebo obojím zároveň společně s aromatickými bylinkami a zeleninou. V naší verzi jsou rajčata doplněna olivami a kapary, kteréžto ingredience dávají dohromady vzniknout výtečné pikantní omáčce.

6 porcí
90 minut
italská

Suroviny

  • řepkový olej 1/4 šálku
  • kuře rozporcované na 8 dílů 1 ks (1,4–1,8 kg)
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • hladká mouka 1/2 šálku
  • čerstvý rozmarýn, nadrobno nasekaný 1 lžička
  • česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky
  • bobkový list 1 ks
  • mrkev nakrájená na 0,5cm kousky 1 ks
  • červená kapie nakrájená na tenké proužky 1 ks
  • menší cibule nakrájená na kolečka 1 ks
  • bílé víno 2/3 šálku
  • celá loupaná rajčata, rozmačkaná 800 g (2 plechovky)
  • černé olivy, vypeckované a lehce rozmáčkané 1/2 šálku
  • kapary, okapané 1/4 šálku
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plameni olej. Kuře osolte a opepřete a obalte je v mouce. Postupně všechny kousky kuřete opékejte 10–12 minut dohněda, načež je přendejte na talíř.
  2. Do pánve nyní přidejte rozmarýn, česnek, bobkový list, mrkev, kapii a cibuli a restujte 6–8 minut dozlatova. Přilijte víno a za stálého míchání vařte cca 3 minuty, dokud tekutiny neubude na polovinu původního množství, během čehož připeklé kousky ze dna pánve seškrabujte.
  3. Kuře vraťte zpátky do pánve, přidejte rajčata a zvolna přiveďte k varu. Duste zakryté cca 30 minut, dokud není kuře měkké. Poté pokličku sejměte a přimíchejte olivy, kapary a petržel. Hotový pokrm přendejte do servírovací mísy a přelijte omáčkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty