Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře cacciatore na víně a rajčatech
Tento dušený pokrm, jehož kořeny jsou v severní Itálii, se připravuje alla cacciatora neboli „po myslivecku“. Naleznete jej v nesčetných podobách, které se liší v závislosti na daném regionu – kuře se dusí na rajčatech, víně nebo obojím zároveň společně s aromatickými bylinkami a zeleninou. V naší verzi jsou rajčata doplněna olivami a kapary, kteréžto ingredience dávají dohromady vzniknout výtečné pikantní omáčce.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- řepkový olej 1/4 šálku
- kuře rozporcované na 8 dílů 1 ks (1,4–1,8 kg)
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- hladká mouka 1/2 šálku
- čerstvý rozmarýn, nadrobno nasekaný 1 lžička
- česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky
- bobkový list 1 ks
- mrkev nakrájená na 0,5cm kousky 1 ks
- červená kapie nakrájená na tenké proužky 1 ks
- menší cibule nakrájená na kolečka 1 ks
- bílé víno 2/3 šálku
- celá loupaná rajčata, rozmačkaná 800 g (2 plechovky)
- černé olivy, vypeckované a lehce rozmáčkané 1/2 šálku
- kapary, okapané 1/4 šálku
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plameni olej. Kuře osolte a opepřete a obalte je v mouce. Postupně všechny kousky kuřete opékejte 10–12 minut dohněda, načež je přendejte na talíř.
- Do pánve nyní přidejte rozmarýn, česnek, bobkový list, mrkev, kapii a cibuli a restujte 6–8 minut dozlatova. Přilijte víno a za stálého míchání vařte cca 3 minuty, dokud tekutiny neubude na polovinu původního množství, během čehož připeklé kousky ze dna pánve seškrabujte.
- Kuře vraťte zpátky do pánve, přidejte rajčata a zvolna přiveďte k varu. Duste zakryté cca 30 minut, dokud není kuře měkké. Poté pokličku sejměte a přimíchejte olivy, kapary a petržel. Hotový pokrm přendejte do servírovací mísy a přelijte omáčkou.
Saveur: Šťastná italská kuchyně
Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.
Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.
Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.
Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!