Suroviny
- olivový olej (nebo rostlinný olej) 1/4 hrnku
- česnek 5 stroužků, oloupané a podélně rozpůlené
- rozmarýn (čerstvý) 2 lžíce
- šalvěj (čerstvá) 1/4 hrnku
- vepřová pečeně 900 g
- bílé víno (suché) cca 1 a 1/4 hrnku
- sůl
- kuřecí vývar 1/2 hrnku
- smetana 1/2 hrnku
- pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Zpěňte v něm česnek, rozmarýn, šalvěj a průběžně promíchávejte po dobu asi 1 minuty. Opatrně do hrnce vložte vepřovou pečeni a nechte maso "zatáhnout" ze všech stran (cca 5 minut na každé z nich). Poté maso přendejte na talíř.
- K bylinkám přilijte víno a dřevěnou vařečkou seškrábejte připečené maso ze dna hrnce. Vše společně vařte asi 2 minuty, dokud se vůně alkoholu nevypaří.
- Snižte plamen, maso vraťte do hrnce a dochuťte solí a pepřem. Částečně zakryjte poklicí a vařte asi 1 až 1 1/2 hodiny (každých 20 minut maso otočte a seškrábejte "připečeniny" ze spodku hrnce). Hlídejte si ale, aby v hrnci vždy zůstala nějaká tekutina – pokud by to bylo nutné, přidejte 1/4 hrnku teplé vody.
- Jakmile je maso dostatečně propečené, vyndejte ho a přendejte na talíř, aby si odpočinulo. Mezitím zvyšte plamen – pokud máte v hrnci málo šťávy, přilijte trochu bílého vína. Dobře promíchejte, aby se odlouply případné připečené části ze dna hrnce a vařte další 2 minuty. Přilijte kuřecí vývar a sundejte z plotny. Vše nechte vychladnout, mělo by to trvat tak 20 minut.
- Když je šťáva zchladlá, přidejte smetanu a opět vraťte hrnec na plotnu. Zlehka vše zahřejte a neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a nebude dostatečně teplá. Ale pozor, nesmí vřít. (Pokud by vám nechtěla zhousnout, smíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce vody a postupně přidávejte.)
- Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Odleželé maso nakrájejte na velmi tenké plátky, naaranžujte na talíř a zalijte teplou omáčkou.