Suroviny
- lilek 2 ks
- sůl
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- pepř (čerstvě namletý)
- šalotka 1 ks
- sušená rajčata 100 g
- citronová šťáva
- koriandr (lístky)
- bílý jogurt 300 g
- řeřicha (na ozdobu)
- ocet (8%) 1 lžíce
- vejce 8 ks
Postup přípravy
- Rozkrojte lilky, posypte je solí a nechte asi 30 minut vypotit. Poté je osušte, zakápněte olejem, posypte nasekanými 2 stroužky česneku, opepřete a pečte v troubě při 180 °C zhruba 30 minut.
- Na olivovém oleji opečte nasekanou šalotku dosklovata, poté přidejte zbylý česnek, vydlabanou lilkovou dužinu a polovinu rozmixovaných sušených rajčat. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem.
- Jogurt dobře rozmíchejte, osolte, opepřete, přidejte olivový olej a nasekanou řeřichu. Do vroucí vody s trochou octa vytvořte lžící vír.
- Do něj opatrně rozklepněte vejce a vařte je 2 minuty. Zchlaďte je ve studené vodě.
- Na talíř navrstvěte lilkovou pastu, ochucený bílý jogurt a ztracená vejce. Posypte zbylými sušenými rajčaty, koriandrem a čerstvou řeřichou. Podávejte například s čerstvým celozrnným pečivem.
Vyzkoušejte také turecká vejce Çilbir s jogurtem a chilli máslem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem