Suroviny
- olivový olej 3 lžíce + na pokapání
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- zelené fazolky (očištěné a zbavené tuhých vláken) 450 g
- krájená rajčata 1 plechovka
- sůl 1 lžička
- cukr 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- voda (horká) 120 ml
Postup přípravy
- Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Vsypte cibuli a osmažte ji, až zesklovatí.
- Vsypte očištěné a případně nakrájené fazolky, pánev přikryjte a fazolky vařte asi 3 minuty. Dobře promíchejte, vmíchejte rajčata, snižte teplotu a přikryté vařte asi 5 minut.
- Fazolky osolte, vmíchejte k nim cukr, pepř a horkou vodu. Přikryté při nízké teplotě vařte 20 až 30 minut, až budou fazolky měkké. Můžete je podávat při pokojové teplotě nebo i vychladlé. Před podáváním je zakápněte olivovým olejem.
PRIMA TIP: Fazolky se hodí jako příloha i samostatné jídlo, v tom případě je doplňte čerstvým pečivem. Drobné a štíhlé zelené fazolky nemusíte krájet, stačí odkrojit tuhé konce stopek a lusky zbavit vláken. Mimo sezónu můžete použít fazolky mražené.
Vyzkoušejte také svěží fazolový salát s ančovičkami podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem