Těsto
- mléko (teplé ) 75 ml
- droždí (čerstvé ) 30 g
- cukr krupice 1 lžička
- hladká mouka 300 g
- olivový olej 2 lžíce
- voda (teplá ) 100 ml
- vejce 1 ks
- olej (na vymazání)
- mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Náplň
Postup přípravy
- Do mléka rozdrobte droždí, promíchejte s cukrem a 1 lžičkou mouky a nechte vzejít na teplém místě kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mouku prosejte do větší mísy, osolte, přilijte olej, vzešlý kvásek a nakonec vodu. Uhněťte vláčné, nelepivé těsto. Mísu vymažte olejem, dejte do ní těsto, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto prohněťte na mírně pomoučené ploše. Rozdělte ho na pět nebo šest stejných kousků a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím připravte náplň. Papriku zbavte jádřince a dužinu nakrájejte na kostičky, rajčata nakrájejte na kostičky a promíchejte.
- Z každé části vyválejte na pomoučené ploše oválnou placku silnou asi 5 mm. Čím tenčí těsto bude, tím bude pide křupavější. Troubu předehřejte na 190 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto plňte až na plechu, snáze se ním manipuluje. Do středu placky vložte 1–2 lžíce zeleninové náplně a posypte sýrem, okraje nechte volné, asi 1,5 cm. Okraje těsta stočte směrem k náplni z obou stran a dva protilehlé stočené konce spojte dohromady – do tvaru lodičky. Pokud se vám zdá, že v lodičce je málo náplně, přidejte ji. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím okraje lodiček.
- Pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova. Zhruba po 15 minutách rozklepněte do každé lodičky jedno vejce a pečte ho ještě 5–7 minut, až zpevní.
PRIMA TIP: Těsto na pide můžete zadělat i jogurtem. Použijte více vody, rozmíchejte v ní kvásek místo mléka a do těsta přidejte jogurt i vodu.
Peynirli Yumurtali Pide – plněný turecký chléb Zdroj: Vajíčková kuchařka