Barbora Říhová

Peynirli Yumurtali Pide – plněný turecký chléb

Moje hodnocení
16x

Pide je jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pokrmů v Turecku. Směle by se dal označit za tureckou pizzu. Nejčastěji se pide plní směsí mletého masa s kořením, špenátem a sýrem, samotným sýrem a sýrem v kombinaci s vejcem (pak se jedná o právě o toto pide), ale použít můžete i libovolnou zeleninu. Pide se jí teplé, chutná však i studené. Pokud si ho objednáte, dostanete zhruba 30 cm dlouhou lodičku, kterou nezkoušejte sníst najednou, ale nakrájejte si ji podélně na plátky. Šikovnější je ale upéct pide menší a každému nadělit vlastní.

5 porcí
120 minut
turecká

Těsto

Náplň

  • paprika (červená, žlutá nebo zelená ) 1 ks
  • rajčata 2 ks
  • sýr (strouhaný-směs čedaru, balkánského sýra, uzeného sýra, sýra feta) 350 g
  • vejce (do každé lodičky 1 vejce) 5–6 ks

Postup přípravy

  1. Do mléka rozdrobte droždí, promíchejte s cukrem a 1 lžičkou mouky a nechte vzejít na teplém místě kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Mouku prosejte do větší mísy, osolte, přilijte olej, vzešlý kvásek a nakonec vodu. Uhněťte vláčné, nelepivé těsto. Mísu vymažte olejem, dejte do ní těsto, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto prohněťte na mírně pomoučené ploše. Rozdělte ho na pět nebo šest stejných kousků a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím připravte náplň. Papriku zbavte jádřince a dužinu nakrájejte na kostičky, rajčata nakrájejte na kostičky a promíchejte.
  4. Z každé části vyválejte na pomoučené ploše oválnou placku silnou asi 5 mm. Čím tenčí těsto bude, tím bude pide křupavější. Troubu předehřejte na 190 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto plňte až na plechu, snáze se ním manipuluje. Do středu placky vložte 1–2 lžíce zeleninové náplně a posypte sýrem, okraje nechte volné, asi 1,5 cm. Okraje těsta stočte směrem k náplni z obou stran a dva protilehlé stočené konce spojte dohromady – do tvaru lodičky. Pokud se vám zdá, že v lodičce je málo náplně, přidejte ji. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím okraje lodiček.
  5. Pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova. Zhruba po 15 minutách rozklepněte do každé lodičky jedno vejce a pečte ho ještě 5–7 minut, až zpevní.

PRIMA TIP: Těsto na pide můžete zadělat i jogurtem. Použijte více vody, rozmíchejte v ní kvásek místo mléka a do těsta přidejte jogurt i vodu.

Další originální recepty s vejci najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty