Těsto
- hladká mouka 500 g
- sušené droždí 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- voda (vlažná) 300 ml
Na potření a posypání
- melasa (nebo datlový sirup) 120 ml
- voda 60 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- sezamová semínka (pražená) asi 300 g
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte mouku s droždím a solí. Postupně vlévejte vodu a rukama promíchávejte. Nakonec těsto hněťte tak dlouho, až bude hladké, pružné a nebude se lepit. Můžete samozřejmě použít i robot s hákovým nástavcem.
- Přikryté těsto nechte nejméně 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Zatímco těsto kyne, připravte si nátěr. V míse prošlehejte melasu s vodou a moukou a nechte stranou.
- Vykynuté těsto vybouchejte, abyste z něj vypudili vzduch. Vytvarujte ho do válečku a ten rozdělte na 6 stejných kousků, které pak ještě rozkrojte na 2 kusy. Každý rozválejte na asi 50 cm dlouhý provázek a vždy po 2 je na jednom konci spojte tak, že je zmáčknete k sobě. Pak je stočte a v konci opět spojte do kruhu.
- Troubu předehřejte na 220 °C a plechy vyložte papírem na pečení. Stočené pečivo nejprve namočte do melasové směsi a pak posypte sezamovými semínky. Klaďte na plech, vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut dozlatova.
Vyzkoušejte také česnekový naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami