Placky
- chlebová mouka (hladká) 330 g
- voda 200 ml
- olivový olej 1 lžíce
- sůl 1 lžička
Náplň
- mleté maso (jehněčí nebo hovězí, ne zcela libové) 350 g
- rajče 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- světlá paprika (nebo 1 zelená kapie) 2 ks
- červená paprika (špičatá) 1 ks
- červená chilli paprička (nebo 1/2 lžičky chilli koření) 1 ks
- rajčatová pasta 1 lžíce
- papriková pasta 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nadrobno nakrájená) 1 hrst
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na těsto promíchejte v míse vodu s olejem a solí. Postupně přisypte mouku a zpracujte na měkké a trochu lepivé těsto. Chcete-li, zpracujte těsto v robotu s hnětacím nástavcem.
- Těsto hněťte 5 až 6 minut, až bude pružné, hladké a přestane se lepit. Pak ho rozdělte na 6 stejných dílů, vytvarujte je do menších koulí a nechte na lehce pomoučněné pracovní ploše asi 20 minut odpočívat přikryté utěrkou.
- Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Cibuli, oba druhy paprik, rajčata, česnek a chilli papričku nasekejte v robotu nadrobno pomocí pulzů nebo je ručně nakrájejte/nasekejte na co nejdrobnější kousky.
- Směs přesuňte do mísy, přidejte k ní mleté maso, rajčatovou a paprikovou pastu, petrželku, papriku, pepř a sůl. Dobře vše propracujte do stejnorodé směsi.
- Troubu předehřejte na 230 °C a plechy vyložte papírem na pečení. Každou kouli těsta rozválejte na placku o průměru asi 25 cm. (Na plech se vejdou obvykle 2 kusy, můžete případně péct na dvou plechách.)
- Na každou placku rozetřete náplň v tenké vrstvě a co nejvíc k okrajům a náplň k placce dobře přitlačte, aby se spojila s těstem.
- Vložte do trouby a pečte 10 až 12 minut, až budou okraje placek křupavé a náplň propečená. V polovině doby je dobré plechy v troubě otočit, aby se placky propékaly stejnoměrně. Hotové placky položte na tác a přikryjte je utěrkou, aby nevysychaly. Až budou hotové všechny, stočte je a podávejte.
PRIMA TIP: Lahmacuny můžete péct i na pánvi o průměru cca 26 cm, bez tuku a přikryté pokličkou, asi 12 až 15 minut při střední teplotě. Hotové placky opět přikryjte utěrkou, zatímco připravujete další, aby zůstaly vláčné a daly se dobře stáčet.
Vyzkoušejte také klasické kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté těsto na pizzu podle tradičního receptu