Suroviny
- lilek (středně velký) 4 ks
- olivový olej 4 lžíce
Náplň
- olivový olej 4 lžíce
- cibule (na kostičky) 1 ks
- zelená paprika (na kostičky) 1/2 ks
- červená rajčata (velká, oloupaná a nakrájená) 3 ks
- česnek 3 stroužky
- cukr krupice 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- máta (nasekaná) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
Dokončení
- voda 250 ml
- rajčatová pasta 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a plechy vyložte papírem na pečení. Lilky oloupejte škrabkou na brambory, aby vznikl pruhovaný vzor. Stopky jim ponechte. Vložte je do mísy s osolenou vodou a nechte 15 minut stát. Pak je lehce vymačkejte a dobře osušte.
- Na několika místech je propíchejte vidličkou, dejte je do zapékací formy a důkladně potřete olejem. Pečte je asi 30 minut, až změknou.
- Mezitím si připravte náplň. V pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypte nakrájenou papriku a ještě chvilku smažte. Pak přidejte rajčata, česnek, cukr, sůl a pepř a smažte ještě asi 5 minut. Mimo plotýnku vmíchejte petrželku a mátu.
- Upečené lilky (troubu nechte zapnutou) rozkrojte po délce, ale úplně nedokrojte, aby zůstaly u stopky spojené. Lžičkou trochu vydlabejte střed, abyste je mohli naplnit. Naplněné lilky vložte do zapékací formy. Zalijte vodou promíchanou s rajčatovou pastou, vložte do trouby a pečte asi 40 minut.
PRIMA TIP: Vyberte pevné, lesklé lilky a dobrá rajčata na náplň – v nouzi zvolte kvalitní konzervovaná. Namočení do slané vody je ověřený postup, lilky zvláční, pak nenasají tolik tuku a pokud byly trochu hořké, hořkost se vymáčí. Také propíchání pomůže lepšímu propečení. Podávat je můžete s jogurtem, rýží nebo čerstvým pečivem.
Vazkoušejte také plněný lilek a pilav z bulguru podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi