Kebaby
- mleté hovězí maso 500 g
- jehněčí mleté maso 500 g
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- hladkolistá petržel 1 svazek
- máta 1/2 svazku
- sůl 1 ½ lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletá sladká paprika (nebo pálivá) 2 lžičky
Pilav
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- zelená paprika (nakrájená nadrobno) 1/4 ks
- rajče (na kostičky) 2 ks
- rajčatová pasta 1 lžíce
- bulgur 200 g
- sůl 1 lžička
- máta (sušená) 1 lžička
- zelená čočka (uvařená) 1/2 hrnku
- hladkolistá petržel (na dokončení)
Postup přípravy
- Připravte si špízy na kebaby, máte-li dřevěné špejle, namočte je předem na 30 minut do vody. Troubu předehřejte na 200 °C. Všechny přísady na kebaby rozmixujte na hutnou hmotu.
- Směs přesuňte do mísy. Naberte asi hrst hmoty a dobře ji upěchujte okolo špízů do tvaru dlouhého pevného válečku. Špízy grilujte ze všech stran ve dvou dávkách, asi 20 minut.
- Na pilav rozehřejte olej ve velké hluboké pánvi. Vsypte cibuli a papriku a osmažte je, až změknou. Přidejte nakrájená rajčata a smažte asi 2 až 3 minuty, promíchávejte.
- Vmíchejte rajčatovou pastu, bulgur, mátu a pepř. Promíchávejte asi 2 minuty. Zalijte horkou vodou a uveďte do varu.
- Snižte teplotu na co nejnižší a bulgur vařte přikrytý asi 15 minut nebo až se všechna tekutina vsákne. Mimo plotýnku nechte asi 15 minut odpočívat. Před podáváním navrch nasypte uvařenou čočku a petrželku.
PRIMA TIP: Neseženete-li mleté jehněčí, použijte celé množství hovězího masa nebo ho zkombinujte s drůbežím masem.
Vyzkoušejte také jehněčí kebaby s jogurtovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou