20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzský jablečný koláč  Foto:
Francouzský jablečný koláč
Foto: All

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží opravdovou péči a skvělé suroviny.

Před klasickými recepty francouzské kuchyně mají respekt i profesionální kuchaři, ale s trochou odvahy a dobrým receptem nic nebrání tomu vyzkoušet některý vycizelovaný recept i doma.

Popularitu francouzské kuchyně v domácích podmínkách přinesla dnes již klasická kuchařka Umění francouzské kuchyně od Julie Child, která vyšla i v českém překladu.

Sofistikované pokrmy nejsou zrovna synonymem zdravé a lehké stravy, vždyť tři nejdůležitější ingredience francouzské kuchyně jsou máslo, máslo a zase máslo! A jak říká sama Julia, jestli se bojíš másla, použij smetanu :) Přesto, nebo spíš právě proto, jsou Francouzi nedostižní v přípravě omáček nebo lahodných dezertů.

Připravte si dokonalé francouzské menu podle našich receptů:

Recept

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois – francouzský máslový koláč

Chinois alias Číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. A teď ho můžete vyzkoušet i vy :)

Recept

francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Další lahůdka přímo z Paříže od šéfa Zdeňka Pohlreicha. Tentokrát francouzská klasika v podobě cibulačky.

Recept

Kachna na pomerančích Foto:

Kachna na pomerančích

Recept na CANARD Á L’ORANGE nebo-li kachnu na pomerančích je slavný francouzský poklad. Nebo že by to bylo jinak?

Recept

Tarte Tatin Foto:

Tarte Tatin

Nemůžete si doma připravovat francouzské dezerty, aniž byste vyzkoušeli koláč sester Tatinových. Jakmile se trošku skamarádíte s výrobou karamelu, zjistíte, že je docela...

Recept

Rozpečený camembert  Foto:

Rozpečený camembert

Pokud jste milovníky sýrů a nevadí vám typická vůně těch zralých, bude pro vás tento recept skvělým tipem na večeři. Jeden camembert je poctivá porce pro jednoho, nebo ho...

Recept

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Francouzský jablečný koláč

Křehké těsto a hned dvojitá šťavnatá náplň ze skvělých podzimních jablek. To vše ve stylovém provedení francouzského střihu – a navíc krok po kroku – rovná se dezert měsíce!

Recept

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou  Foto:

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Cassoulet je typickým jídlem jihozápadní Francie. Existuje nekonečná řada verzí tohoto pokrmu a stojí za to vyzkoušet různé kombinace a najít tu, která vás bude bavit...

Recept

Crépes Suzette Foto:

Crépes Suzette

Klasický recept na lahodný dezert promění obyčejné palačinky v chuťový zážitek. Svěží i sladký pomeranč s trochou alkoholu rozehrají přímo koncert chutí!

Recept

Normandské kuře s jablky  Foto:

Normandské kuře s jablky

Dokonale vyladěné chutě jsou jasným důkazem, že toto jídlo má svůj původ ve francouzské gastronomii. Navinulá jablka doplňuje jablečný cider, šalotky a voňavý estragon a...

Recept

Francouzská bageta Foto:

Francouzská bageta

Chtěli jste si doma vyzkoušet přípravu francouzských baget, ale chyběla vám odvaha? Teď už se bát nemusíte: máme pro vás podrobný recept, díky kterému provoníte vaši...

Recept

Salát Nicoise Foto:

Salát Niçoise

Označuje se tak zeleninový salát s kousky tuňáka, vařeným vejcem a černými olivami z oblasti kolem přímořského Nice. První doložitelný recept však pochází z Paříže. Ať tak...

Recept

Tousty s horkými malinami Foto:

Francouzské tousty s horkými malinami

Vyzkoušejte tousty obalené ve vajíčku a v mléku trochu jinak – sladčeji a jemněji. Voňavé maliny dodají chuť léta! Ideální snídaně do postele pro vaši lásku nebo víkendová...

Recept

Vol-au-vent s lososem  Foto:

Vol-au-vent s lososem

Vol-au-vents jsou malé košíčky (česky je najdete pod názvem paštičky) z listového těsta, které se plní rozličnými druhy náplní a podávají obvykle jako předkrm.

Recept

Quiche s cibulí a sýrem gruyére Foto:

Quiche s cibulí a sýrem gruyére

Quiche je otevřený koláčový korpus plněný různou náplní. Existuje mnoho klasických receptů, ale nic vám nebrání využít vlastní fantazii. Jedinou podmínkou je, že do náplně...

Recept

Francouzský citronový koláč  Foto:

Francouzský citronový koláč

Křehký koláč s hedvábným citronovým krémem najdete v každé francouzské patisserii. Kuchař Michal Nikodem vás ho naučí krok za krokem!

Recept

Králičí rillettes a marinované švestky Foto:

Králičí rillettes a marinované švestky

Pokud si jednou doma připravíte domácí rillettes, budete je dělat už pořád. Vydrží dlouho, budete mít stále při ruce něco dobrého k vínu a návštěva vás také nezaskočí....

Recept

Sendvič Croque-Madame Foto:

Sendvič Croque-Madame

Jen Francouze by napadlo zkombinovat šunku, sýr, bešamel, bílý chléb a volské oko v jediném soustu a ještě je zapéct, aby získalo křupavou kůrčičku. Pokud se vám nechce...

Recept

Boeuf Bourguignon Foto:

Boeuf Bourguignon

Klasické francouzské jídlo, které je mnohem víc než jen hovězí na víně :) Pokud mu věnujete správnou péči, odmění se vám neodolatelnou chutí. Servírujte s uvařenými...

Recept

Pravé francouzské ratatouille  Foto:

Pravé francouzské ratatouille

Kulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena...

Recept

Galettes s mangoldem Foto:

Galettes s mangoldem

Máte rádi palačinky a chcete vyzkoušet nějakou novou variantu této dobroty? Vyzkoušejte klasický francouzský recept na galettes, slané palačinky z pohankové mouky a vody.

Recept

Hořčičné kuře  Foto:

Hořčičné kuře

Připravte si kuře francouzského střihu. S hořčicí, bílým vínem a tymiánem se kuřecí maso promění v úžasnou lahůdku. A výhodou je, že jakmile vše poskládáte do pekáče, už...

Recept

Lapin Roti á la Moutarde Foto:

Lapin Roti a la Moutarde

Na postupu záleží. Možná se vám občas bude zdát, že by šlo jídlo zjednodušit, ale nedělejte to. Francouzská jídla nejsou složitá. Vaří se tak, aby vynikla chuť surovin,...

Recept

Tartiflette  Foto:

Tartiflette

Variace na téma zapečené brambory pochází z oblasti francouzských Alp, ze Savojska. Podávat by se měly horké, rovnou z trouby, s křupavým pečivem, hlávkovým salátem a...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama