Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lilky na víně s rajčaty, olivami a čerstvými bylinkami
Tohle jídlo je ztělesněné léto v jednom pekáči :) Ideální lehká večeře nebo příloha ke grilovanému masu.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Lilek 2 ks (asi po 300 g)
- velká vejčitá rajčata 4 ks
- velká bílá cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- čerstvý rozmarýn 1 snítka
- čerstvý tymián 6 snítek
- čerstvé oregáno 5 snítek
- čerstvá bazalka 3 snítky
- černé olivy (ideálně sušené, s peckou) 15 ks
- bílé vino 150 ml
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
- Olivový olej 60 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Lilky omyjte, seřízněte na obou koncích a potom nakrájejte napříč na plátky silné zhruba 1 cm. Rajčata omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bylinky opláchněte, vytřepte dosucha a natrhejte na kousky.
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky lilků a rajčat naskládejte střídavě na výšku do mělkého pekáče nebo zapékací mísy a mezi ně podle chuti a nálady umístěte cibuli, česnek a bylinky. Vše posypte olivami, přelijte vínem, důkladně osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pekáč uzavřete alobalem a dejte do střední části trouby.
- Zhruba po 20 minutách snižte teplotu v troubě na 180 °C (horký vzduch na 160 °C). Pekáč vyjměte z trouby a zeleninu pokapejte vypečenou šťávou. Znovu uzavřete alobalem, vraťte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Během pečení můžete zeleninu ještě dvakrát až třikrát pokapat vypečenou šťávou. Lilky by měly být po upečení měkké, nesmějí však rozměknout. Zeleninu nechte trochu vychladnout a pak ji podávejte s čerstvou ciabattou (její střídka krásně nasává šťávu).
Lilky na víně s rajčaty, olivami a bylinkami; foto: Letní kuchyně
LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ
Tanja Dusyová
Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.
Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.
Vydalo nakladatelství Slovart.