Suroviny
- lilek 2 ks (asi po 300 g)
- rajčata 4 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- tymián (čerstvý) 6 snítek
- oregano (čerstvé) 5 snítek
- bazalka (čerstvá) 3 snítky
- černé olivy (ideálně sušené, s peckou) 15 ks
- bílé víno 150 ml
- mořská sůl
- pepř
- olivový olej 60 ml
Postup přípravy
- Lilky omyjte, seřízněte na obou koncích a potom nakrájejte napříč na plátky silné zhruba 1 cm. Rajčata omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bylinky opláchněte, vytřepte dosucha a natrhejte na kousky.
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky lilků a rajčat naskládejte střídavě na výšku do mělkého pekáče nebo zapékací mísy a mezi ně podle chuti a nálady umístěte cibuli, česnek a bylinky. Vše posypte olivami, přelijte vínem, důkladně osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pekáč uzavřete alobalem a dejte do střední části trouby.
- Zhruba po 20 minutách snižte teplotu v troubě na 180 °C (horký vzduch na 160 °C). Pekáč vyjměte z trouby a zeleninu pokapejte vypečenou šťávou. Znovu uzavřete alobalem, vraťte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Během pečení můžete zeleninu ještě dvakrát až třikrát pokapat vypečenou šťávou. Lilky by měly být po upečení měkké, nesmějí však rozměknout. Zeleninu nechte trochu vychladnout a pak ji podávejte s čerstvou ciabattou (její střídka krásně nasává šťávu).