Suroviny
- drůbež (mladý kohoutek)
- olivový olej
- šalotka 2 ks
- česnek 3 stroužky
- anglická slanina 200 g
- bylinky (bouqet garni) 1 svazek
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/4 bulvy
- žampiony 250 g
- brandy 100 ml
- rajský protlak 1 lžíce
- červené víno 500 ml
- nové koření 5 kuliček
- pepř 8 kuliček
- sůl
Postup přípravy
- Kohouta naporcujte na menší kousky. Každý z nich řádné osolte a opepřete. V rozpáleném hrnci na kapce olivového oleje opečte kousky kohouta ze všech stran, aby získal barvu. Barva rovná se chuť.
- Kohouta vyjměte a dejte bokem. Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou cibuli, polovinu anglické slaniny, jednu mrkev, jednu petržel, celer a celé žampiony. Ideálně, aby dostaly pěknou, lehce hnědou barvu.
- Přidejte k orestované zelenině lžíci rajčatového protlaku a nechte opéct. Jestli se přichytí na dno hrnce, nevadí, jen se zintenzivní jeho chuť. Nalijte do hrnce brandy a nechte odpařit všechen alkohol. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vložte zpět kousky opečeného kouhouta a zbylé koření (bouqet garni, nové koření a celý pepř). Stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Takto nechte táhnout přibližně 2–2,5 hodiny. Záleží na velikosti kohouta.
- Na zvláštní pánvi orestujte zbylou mrkev, petržel a slaninu, což použijete k servírování.
- Hotového kohouta vyndejte ven a z omáčky vyhoďte bouqet garni. Omáčku přiveďte k varu a nechte lehce zredukovat. Dobře ochuťte a stáhněte z plamene. Na poslední chvíli přihoďte kousek másla, abyste omáčku doladili k dokonalosti.
- Kohouta podávejte přelitého omáčkou společně s orestovanou zeleninou a čerstvou petrželí.
- Někdo je zvyklý podávat jídla už přímo naaranžovaná na talíři, ale toto jídlo si absolutně říká o servírování ve velké míse. Máme rádi, když jsou jídla uprostřed stolu a lidé si je podávají mezi sebou. Můžou si jednoduše vybrat, jestli si kohoutka dají s úžasnou bramborovu kaší a nebo jen s kouskem čerstvé bagety. S čím by jste si ho dali vy?