Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí focaccia
Focaccia je typický italský chléb, který si můžete z několika málo ingrediencí připravit sami doma. A ve finále je pouze na vás, čím si ji dochutíte! :)
do 1,5 hodiny
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
- hladká mouka 500 g
- teplá voda 400 ml
- sušené droždí (na 500 g mouky) 1 balíček (nebo 1/2 kostky čerstvého)
- sůl 2 a 1/2 lžičky, zarovnané
- pokrájená sušená rajčata
- pokrájené olivy
- provensálské koření
Na polití:
- olivový olej 50 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Odvažte si mouku a do mouky přidejte odměřenou teplou vodu.
- Přisypejte suché droždí a sůl.
- Těsto uhněťte. Kdo má robota, tak může robotem, ale ruce postačí.
- Hněťte tak dlouho, až se vám začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. Což je dobře, protože nakonec bude vzdušnější a vláčnější.
- Přidejte do těsta bylinky, olivy a sušená rajčata. Snažte se vše přidávat s minimem oleje.
- Nyní si vezměte druhou ještě větší mísu a nalijte do ní vařící vodu. Do mísy vložte tu menší s těstem a přikryjte utěrkou. Rychleji těsto vykyne, asi za 30 minut.
- Vystelte si plech pečicím papírem. Poté přendejte těsto na papír, lehce si pomoučete ruce a těsto rozprostřete. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5 až 3 cm.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
- Po 10 minutách bude povrch lehce oschlý. V tuto chvíli do těsta udělejte dolíčky.
- Na těsto nalijte olivový olej.
- Posolte hrubou solí, dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte cca 20 minut. Hlídejte barvu, ta musí být zlatavá.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.