Suroviny
- hladká mouka 500 g
- voda (teplá) 400 ml
- sušené droždí (na 500 g mouky) 1 balíček (nebo 1/2 kostky čerstvého)
- sušená rajčata (pokrájená)
- olivy (pokrájené)
- provensálské koření
- sůl 2 a 1/2 lžičky, zarovnané
Na polití
- olivový olej 50 ml
Postup přípravy
- Odvažte si mouku a do mouky přidejte odměřenou teplou vodu.
- Přisypejte suché droždí a sůl.
- Těsto uhněťte. Kdo má robota, tak může robotem, ale ruce postačí.
- Hněťte tak dlouho, až se vám začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. Což je dobře, protože nakonec bude vzdušnější a vláčnější.
- Přidejte do těsta bylinky, olivy a sušená rajčata. Snažte se vše přidávat s minimem oleje.
- Nyní si vezměte druhou ještě větší mísu a nalijte do ní vařící vodu. Do mísy vložte tu menší s těstem a přikryjte utěrkou. Rychleji těsto vykyne, asi za 30 minut.
- Vystelte si plech pečicím papírem. Poté přendejte těsto na papír, lehce si pomoučete ruce a těsto rozprostřete. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5 až 3 cm.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
- Po 10 minutách bude povrch lehce oschlý. V tuto chvíli do těsta udělejte dolíčky.
- Na těsto nalijte olivový olej.
- Posolte hrubou solí, dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte cca 20 minut. Hlídejte barvu, ta musí být zlatavá.
Domácí focaccia 2 Zdroj: Smoothcooking.cz
Vyzkoušejte také recept na kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE