Suroviny
- fazole (borlotti nebo bílé, suché) 350 g
- olivový olej 45 ml
- cibule (velká) 1 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžičky
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- voda (nebo zeleninový vývar) 2 hrnky
- hladkolistá petržel (k podávání)
- citron (k podávání)
Postup přípravy
- Sušené fazole borlotti (nebo bílé) namočte přes noc nebo alespoň na 8 hodin do studené vody. Poté fazole slijte, propláchněte a přendejte do hrnce. Zalijte je větším množstvím studené vody.
- Přiveďte k varu, hrnec částečně přikryjte pokličkou a vařte asi 30-35 minut. Dbejte na to, aby fazole změkly, ale nebyly příliš měkké ani kašovité, měly by být stále na skus.
- Uvařené fazole slijte, propláchněte pod studenou vodou a dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli, kterou restujte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout. Přidejte mrkev nakrájenou na čtvrtkolečka, dobře promíchejte a smažte další 2 minuty. Vmíchejte najemno nasekaný česnek a po 10 vteřinách i rajský protlak a cukr. Restujte asi minutu.
- Vmíchejte konzervovaná rajčata, osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem. Dobře promíchejte. Přidejte do hrnce fazole a opět dobře promíchejte. Poté přilijte vodu nebo zeleninový vývar a zamíchejte.
- Přiveďte k varu; poté stáhněte teplotu na minimum a hrnec částečně zakryjte. Vařte 30 až 35 minut, dokud nejsou fazole uvařené (ale ne kašovité). Ochutnejte a v případě potřeby přidejte trochu soli nebo mletého černého pepře.
- Podávejte posypané nasekanou hladkolistou petrželí a s klínky citronu na dochucení.
PRIMA TIP: Barbunya Pilaki podávejte při pokojové teplotě nebo studené jako součást mezze. Pokud servírujete jako hlavní jídlo, doporučujeme podávat teplé a s čerstvým pečivem.
Vyzkoušejte také sytou fazolačku pro chlapy s masem a klobásou podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími originálními recepty z tuecké kuchyně