Barbunya Pilaki – dušené turecké fazole v olivovém oleji s rajčaty

Moje hodnocení
1x

Tento lahodný veganský pokrm se skvěle hodí jako lehký oběd nebo příloha ke grilovanému a pečenému masu, rybám a zelenině. Tradičně se na něj používají žíhané fazole borlotti, ale varianta s bílými fazolemi bude stejně výtečná.

4 porce
90 minut
turecká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sušené fazole borlotti (nebo bílé) namočte přes noc nebo alespoň na 8 hodin do studené vody. Poté fazole slijte, propláchněte a přendejte do hrnce. Zalijte je větším množstvím studené vody.
  2. Přiveďte k varu, hrnec částečně přikryjte pokličkou a vařte asi 30-35 minut. Dbejte na to, aby fazole změkly, ale nebyly příliš měkké ani kašovité, měly by být stále na skus.
  3. Uvařené fazole slijte, propláchněte pod studenou vodou a dejte stranou.
  4. V hrnci rozehřejte olivový olej a vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli, kterou restujte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout. Přidejte mrkev nakrájenou na čtvrtkolečka, dobře promíchejte a smažte další 2 minuty. Vmíchejte najemno nasekaný česnek a po 10 vteřinách i rajský protlak a cukr. Restujte asi minutu.
  5. Vmíchejte konzervovaná rajčata, osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem. Dobře promíchejte. Přidejte do hrnce fazole a opět dobře promíchejte. Poté přilijte vodu nebo zeleninový vývar a zamíchejte.
  6. Přiveďte k varu; poté stáhněte teplotu na minimum a hrnec částečně zakryjte. Vařte 30 až 35 minut, dokud nejsou fazole uvařené (ale ne kašovité). Ochutnejte a v případě potřeby přidejte trochu soli nebo mletého černého pepře.
  7. Podávejte posypané nasekanou hladkolistou petrželí a s klínky citronu na dochucení.
PRIMA TIP: Barbunya Pilaki podávejte při pokojové teplotě nebo studené jako součást mezze. Pokud servírujete jako hlavní jídlo, doporučujeme podávat teplé a s čerstvým pečivem.

Vyzkoušejte také sytou fazolačku pro chlapy s masem a klobásou podle Karolíny Kamberské

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se dalšími originálními recepty z tuecké kuchyně

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty