Suroviny
- cuketa (menší, nakrájená na špalíčky) 2 ks
- dýně Hokkaidó (nakrájená na kostky, nemusí se loupat!) 1/2 ks
- mrkev (oloupaná a nakrájená na silnější kolečka) 2 ks
- žampiony (malé) 100 g
- paprika (červená a žlutá, nakrájené na větší kusy) 2 ks
- červená cibule (nakrájená na klínky) 2 ks
- hrách (naklíčený) 1/2 šálku
- citronový pepř 2 lžičky
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- olivový olej
Do směsi můžete dát jakoukoli další sezonní zeleninu. Výborný je třeba lilek, nakrájený na kostky. Na plech přidejte celá cherry rajčátka nebo sladké brambory – batáty. A nezapomeňte na česnek. Rozpůlte napříč celé palice, položte je řeznou plochou nahoru, zakápněte olivovým olejem a po upečení si změklé stroužky můžete namazat na chleba.
Obměnit se dá i koření. Použijte čerstvé bylinky – tymián nebo rozmarýn nebo směs kmínu a sušených bylinek. Pokud nemáte citronový pepř, zakápněte směs před pečením citronovou šťávou.
Postup přípravy
- Očištěnou a nakrájenou zeleninu rozprostřete na plech. Můžete pod ní dát pečicí papír. Směs štědře zakapejte olivovým olejem a posypte kořením.
- V troubě vyhřáté na 180 ˚C pečte 20 minut. Poté ještě 10 minut grilujte, ale u toho už zeleninu hlídejte.
Prima tip: Hotovou upečenou směs můžete jíst jen s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu. Ale skvělá je i zamíchaná do uvařených těstovin nebo si z ní můžete udělat lahodný kuskusový salát.