Suroviny
- Zakysaná smetana 200 g
- Česnek 2 stroužky
- římský kmín 1/2 lžičky
- Olivový olej 1 lžíce
- čerstvý kopr 1 lžička
- Ocet 2 lžíce
- Vejce 4 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý kopr, sezamové semínko a mletá paprika k podávání
Kořeněné máslo
- Máslo 3 lžíce
- mletá paprika 1/2 lžičky
- špetka mleté kurkumy
- špetka mletého římského kmínu
- špetka kajenského pepře (lze vynechat)
- Sůl
Postup přípravy
- Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, římským kmínem, olivovým olejem a koprem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Máslo rozehřejte v menším rendlíku na mírném stupni, přidejte koření a sůl, promíchejte a odstavte.
- Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci zahřejte vodu s octem až k varu. Jedno vejce vyklepněte do mističky nebo naběračky a jakmile voda začne vřít, rozmíchejte ve středu vír, vejce do něj opatrně vlijte a nechte 3 minuty vařit. Opatrně ho vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte zbylá vejce.
- Do hlubšího talíře nebo misky nalijte trochu teplého másla, navrch dejte zakysanou smetanu, na ni posaďte pošírovaná vejce, zakápněte zbylým kořeněným máslem, posypte nasekaným koprem, sezamovým semínkem a mletou paprikou, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.