Suroviny
- zakysaná smetana 200 g
- česnek 2 stroužky
- římský kmín 1/2 lžičky
- olivový olej 1 lžíce
- kopr (čerstvý ) 1 lžička
- ocet 2 lžíce
- vejce 4 ks
- kopr (čerstvý,k podávání)
- sezamová semínka (k podávání)
- mletá sladká paprika (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kořeněné máslo
- máslo 3 lžíce
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- kurkuma (mleté ) špetka
- římský kmín (mletého ) špetka
- kajenský pepř (lze vynechat) špetka
- sůl
Postup přípravy
- Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, římským kmínem, olivovým olejem a koprem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Máslo rozehřejte v menším rendlíku na mírném stupni, přidejte koření a sůl, promíchejte a odstavte.
- Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci zahřejte vodu s octem až k varu. Jedno vejce vyklepněte do mističky nebo naběračky a jakmile voda začne vřít, rozmíchejte ve středu vír, vejce do něj opatrně vlijte a nechte 3 minuty vařit. Opatrně ho vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte zbylá vejce.
- Do hlubšího talíře nebo misky nalijte trochu teplého másla, navrch dejte zakysanou smetanu, na ni posaďte pošírovaná vejce, zakápněte zbylým kořeněným máslem, posypte nasekaným koprem, sezamovým semínkem a mletou paprikou, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.
Vyzkoušejte také klasická vejce Benedikt podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE