Najděte si recept
Na co máte chuť?

Králík na víně s kapary a olivami
Králík má dietní maso s velmi jemnou chutí. Zkuste mu dá pořádný švih díky výrazné omáčce s olivami a kapary. Díky pomalému dušení s vínem bude mít maso skvělou chuť a zůstane šťavnaté.
do 2 hodin
4 porce
Článek
16 výtečných receptů z králičího masa
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Suroviny (4 porce)
- velký králík, vykuchaný a rozdělený na 8–10 dílů 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- malá mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- čerstvý rozmarýn 1 velká snítka
- čerstvý tymián 5 snítek
- Olivový olej 5 lžic
- suché bílé vino 300 ml
- Bobkový list 1 ks
- zeleninový nebo kuřecí vývar 100 ml
- hladkolistá petržel 8 snítek
- zelené olivy bez pecky 15 ks
- Kapary 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Králičí maso omyjte, pečlivě osušte poťukáváním papírovou utěrkou a ze všech stran osolte a opepřete. Mrkev oloupejte, řapíky celeru omyjte a seřízněte a potom obojí nakrájejte na co nejmenší kostičky nebo nasekejte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Rozmarýn a tymián opláchněte a vytřepte dosucha, rozmarýn potom rozdělte na malé snítky.
- V pekáči rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte králičí maso a opečte je na středně silném ohni tak, aby pouze lehce zhnědlo, potom je vyjměte. Do pekáče přidejte zbývající olej a rozehřejte ho. Přidejte cibuli, česnek, nakrájenou zeleninu, rozmarýn a tymián a vše opečte na středně silném ohni, pak přilijte trochu vína a tekutinu nechte odpařit. Přidejte zbývající víno, bobkový list a králičí maso, pekáč přiklopte a maso duste pod pokličkou na velmi mírném ohni zhruba 1 hodinu 15 minut. Maso přitom občas obraťte a podle potřeby můžete přidat trochu vývaru.
- Petrželku opláchněte, vytřepte dosucha a nakrájejte i se stonky najemno. Olivy a kapary nakrájejte, polovinu z nich potom nasekejte najemno. Vše vmíchejte do omáčky a duste ještě 10 minut. Ke konci můžete mírně zvýšit teplotu, aby se omáčka zahustila. Podle chuti osolte a opepřete a přímo v pekáči neste na stůl. Podávejte s bílým chlebem.
Králík na víně s kapary a olivami; foto: Letní kuchyně
LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ
Tanja Dusyová
Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.
Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.
Vydalo nakladatelství Slovart.