Suroviny
- králík (vykuchaný a rozdělený na 8–10 dílů) 1 ks
- sůl
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- rozmarýn 1 velká snítka
- tymián 5 snítek
- olivový olej 5 lžic
- bílé víno 300 ml
- bobkový list 1 ks
- zeleninový vývar 100 ml
- hladkolistá petržel 8 snítek
- zelené olivy (bez pecky) 15 ks
- kapary 1 lžíce
- pepř
Článek
16 výtečných receptů z králičího masa
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Postup přípravy
- Králičí maso omyjte, pečlivě osušte poťukáváním papírovou utěrkou a ze všech stran osolte a opepřete. Mrkev oloupejte, řapíky celeru omyjte a seřízněte a potom obojí nakrájejte na co nejmenší kostičky nebo nasekejte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Rozmarýn a tymián opláchněte a vytřepte dosucha, rozmarýn potom rozdělte na malé snítky.
- V pekáči rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte králičí maso a opečte je na středně silném ohni tak, aby pouze lehce zhnědlo, potom je vyjměte. Do pekáče přidejte zbývající olej a rozehřejte ho. Přidejte cibuli, česnek, nakrájenou zeleninu, rozmarýn a tymián a vše opečte na středně silném ohni, pak přilijte trochu vína a tekutinu nechte odpařit. Přidejte zbývající víno, bobkový list a králičí maso, pekáč přiklopte a maso duste pod pokličkou na velmi mírném ohni zhruba 1 hodinu 15 minut. Maso přitom občas obraťte a podle potřeby můžete přidat trochu vývaru.
- Petrželku opláchněte, vytřepte dosucha a nakrájejte i se stonky najemno. Olivy a kapary nakrájejte, polovinu z nich potom nasekejte najemno. Vše vmíchejte do omáčky a duste ještě 10 minut. Ke konci můžete mírně zvýšit teplotu, aby se omáčka zahustila. Podle chuti osolte a opepřete a přímo v pekáči neste na stůl. Podávejte s bílým chlebem.