Suroviny
- chobotnice (očištěná) 900 g
- bobkový list 2 ks
- vinný korek 1 ks
- šalotka (nakrájená na tenká kolečka) 1 ks
- nové brambory (menší ) 450 g
- extra virgin olivový olej 1/4 šálku
- červený vinný ocet 3 lžíce
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekaná) 3 lžíce
- sůl (dle chuti)
- čerstvě namletý pepř (dle chuti)
Postup přípravy
- Do hrnce dejte chobotnici, bobkové listy a korek, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte a zvolna vařte 30–45 minut doměkka, načež vodu slijte. Bobkové listy a korek odeberte. Nechte vychladnout a pak chobotnici nakrájejte na 2,5 cm velké kousky. Dejte stranou.
- Šalotku namočte na 10 minut do studené vody, kterou poté slijte. Mezitím dejte brambory do hrnce s hojně osolenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut, dokud nejsou brambory hotové. Vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout. Poté prsty brambory zlehka rozdělte na kusy, načež přimíchejte chobotnici, šalotku, olej, ocet, petrželovou nať, sůl a pepř.