zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré
Autor: Regionální potravina Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Hodnoceno: 5x
K jaru patří mladá masa s jemnou chutí. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C.
  2. Maso osolte a opepřete, rozpalte hrnec s olejem a maso opečte ze všech stran dozlatova. Maso vytáhněte a přidejte 60 g másla a vložte mrkev, celer a petržel. Opečte dozlatova, přidejte cibuli a ještě 5 minut restujte. Přidejte pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékejte další 2 minuty.
  3. Zalijte vínem a přiveďte k varu, přidejte zpět kolena a svařte víno na polovinu.
  4. Kolena zalijte vývarem, hrnec přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
  5. Mezitím než se maso upeče, připravte pyré. V hrnci smíchejte celer a mléko a pozvolna vařte asi 40 minut.
  6. Když je celer měkký, sceďte ho a mléko si nechte. Celer mixujte a přilévejte mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidejte máslo a osolte.
  7. Když je maso měkké, vytáhněte ho, z omáčky odstraňte tuk a omáčku sceďte.
  8. Scezenou omáčku svařte do hustší konzistence a nezapomeňte průběžně omáčku ochutnávat.
  9. Ke konci vložte sušené višně a povařte, dokud nezměknou, omáčku osolte, pokud je potřeba, a vmíchejte zbytek másla.

PRIMA TIP: Pokud máte problém sehnat sušené ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pocházejí z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené. 

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré
Autor: Regionální potravina Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré
Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré
Autor: Regionální potravina Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

reklama