Suroviny
- jehněčí koleno 4 ks
- cibule (nakrájená nahrubo) 250 g
- máslo 120 g
- mrkev (nakrájená na kostky) 250 g
- celer (nakrájený na kostky) 100 g
- petržel (kořenová, nakrájená na kostky) 100 g
- vývar (zeleninový nebo kuřecí ) 3 litry
- červené víno 750 ml
- nové koření 6 ks
- pepř celý 12 ks
- bobkový list 4 ks
- rajský protlak 4 lžíce
- rozmarýn (čerstvý, nakrájený nahrubo) 2 snítky
- rostlinný olej 4 lžíce
- višně (sušené(viz TIP)) 200 g
Pyré
- plnotučné mléko 750 ml
- celer (bulva, nakrájený na kostky) 750 g
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Maso osolte a opepřete, rozpalte hrnec s olejem a maso opečte ze všech stran dozlatova. Maso vytáhněte a přidejte 60 g másla a vložte mrkev, celer a petržel. Opečte dozlatova, přidejte cibuli a ještě 5 minut restujte. Přidejte pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékejte další 2 minuty.
- Zalijte vínem a přiveďte k varu, přidejte zpět kolena a svařte víno na polovinu.
- Kolena zalijte vývarem, hrnec přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
- Mezitím než se maso upeče, připravte pyré. V hrnci smíchejte celer a mléko a pozvolna vařte asi 40 minut.
- Když je celer měkký, sceďte ho a mléko si nechte. Celer mixujte a přilévejte mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidejte máslo a osolte.
- Když je maso měkké, vytáhněte ho, z omáčky odstraňte tuk a omáčku sceďte.
- Scezenou omáčku svařte do hustší konzistence a nezapomeňte průběžně omáčku ochutnávat.
- Ke konci vložte sušené višně a povařte, dokud nezměknou, omáčku osolte, pokud je potřeba, a vmíchejte zbytek másla.
PRIMA TIP: Pokud máte problém sehnat sušené ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pocházejí z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.