Regionální potravina

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Moje hodnocení
5x

K jaru patří mladá masa s jemnou chutí. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí.

4 porce
120 minut

Suroviny

  • jehněčí kolínko 4 ks
  • cibule (cibule, nakrájená nahrubo) 250 g
  • máslo 120 g
  • mrkev, nakrájená na kostky 250 g
  • celer, nakrájený na kostky 100 g
  • kořenová petržel, nakrájená na kostky 100 g
  • zeleninový nebo kuřecí vývar 3 litry
  • červené víno 750 ml
  • nové koření 6 ks
  • pepř (celý pepř) 12 ks
  • bobkový list 4 ks
  • rajský protlak 4 lžíce
  • čerstvý rozmarýn, nakrájený nahrubo 2 snítky
  • rostlinný olej 4 lžíce
  • sušené višně (viz TIP) 200 g

Pyré

  • mletý mák (plnotučné mléko) 750 ml
  • celer bulva, nakrájený na kostky 750 g
  • máslo 50 g

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C.
  2. Maso osolte a opepřete, rozpalte hrnec s olejem a maso opečte ze všech stran dozlatova. Maso vytáhněte a přidejte 60 g másla a vložte mrkev, celer a petržel. Opečte dozlatova, přidejte cibuli a ještě 5 minut restujte. Přidejte pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékejte další 2 minuty.
  3. Zalijte vínem a přiveďte k varu, přidejte zpět kolena a svařte víno na polovinu.
  4. Kolena zalijte vývarem, hrnec přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
  5. Mezitím než se maso upeče, připravte pyré. V hrnci smíchejte celer a mléko a pozvolna vařte asi 40 minut.
  6. Když je celer měkký, sceďte ho a mléko si nechte. Celer mixujte a přilévejte mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidejte máslo a osolte.
  7. Když je maso měkké, vytáhněte ho, z omáčky odstraňte tuk a omáčku sceďte.
  8. Scezenou omáčku svařte do hustší konzistence a nezapomeňte průběžně omáčku ochutnávat.
  9. Ke konci vložte sušené višně a povařte, dokud nezměknou, omáčku osolte, pokud je potřeba, a vmíchejte zbytek másla.

PRIMA TIP: Pokud máte problém sehnat sušené ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pocházejí z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty