Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- rajčatová pasta 1 lžíce
- mletá sladká paprika (nebo pálivá) 1 lžička
- krájená rajčata (čerstvá, propasírovaná nebo plechovka konzervovaných) 300 g
- zeleninový vývar (nebo drůbeží) 1,2 litru
- těstovinová rýže (orzo) 1 velká hrst
- citronová šťáva 1/2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nebo bazalka na dokončení)
Postup přípravy
- Při střední teplotě rozehřejte ve velkém hrnci olivový olej. Vsypte cibuli a česnek a asi 1 minutu smažte.
- Vmíchejte rajčatovou pastu a smažte ještě asi 1 až 2 minuty, až pasta trochu ztmavne a začne hezky vonět. Poprašte paprikou, osolte, opepřete a promíchejte.
- Vmíchejte rajčata a nechte asi 5 minut vařit, aby se chutě propojily.
- Vlijte vývar a polévku uveďte do varu. Jakmile bude vařit, snižte teplotu a vmíchejte těstovinovou rýži. Vařte asi 10 minut nebo dokud těstoviny nezměknou, polévku přitom občas promíchejte, těstoviny mají tendenci klesat ke dnu.
- Mimo plotýnku pak polévku dochuťte citronovou šťávou, případně ji osolte a opepřete. Podávejte ozdobenou bylinkami.
PRIMA TIP: Se zapečeným sýrovým toastem získáte výtečný lehký oběd. Polévce neuškodí ani posypání parmazánem na závěr.
Vyzkoušejte také polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka z červené čočky s rajčaty