Svěží, lehké a středomořské! Top 3 saláty pro horké dny, které budete milovat

Salát nemusí být jen rychlovka k obědu nebo příloha ke grilu. Tyto tři recepty vás přesvědčí, že i obyčejná zelenina či těstoviny se mohou proměnit v gurmánský zážitek. Pojďte si tyto recepty projít hezky krok za krokem.

Od šťavnatých rajčat s koprovo-hořčičnou zálivkou, přes neodolatelně křupavý salát s krémovým bylinkovým dresinkem a kozím sýrem, až po letní těstovinový mix s fuetem, artyčoky a olivami. Každý z těchto salátů je postaven na autentických středomořských ingrediencích a inspiruje k tomu, jak z jednoduchých surovin vytvořit něco výjimečného.

Úžasný rajčatový salát s koprovo-hořčičnou zálivkou

Rajčatová sezóna je tu, a tak na nic nečekejte a připravte si tento salát z letních rajčat a jemné cibulky! Je doplněný o gurmánskou koprovo-hořčičnou zálivku, která voní bylinkami a dodá sladkým rajčatům ten správný, lehce pikantní protipól. Netradiční, ale lahodnou kombinaci rajčat a kopru doporučujeme už jen dozdobit velmi klasickým typem oliv. Hodí se třeba Manzanilla. Mají pevnou a masitou texturu a slanou, hořkou chuť s tóny ořechů, což jsou přesně ty vlastnosti, které zde dobře zapadnou. Nebojte se výsledek ještě dosolit hrubozrnnou solí. Rajčata sůl milují.

Suroviny:

  • 400 g rajčat (červených a oranžových)
  • 1 bílá sladká cibule
  • 180 g oliv Manzanilla bez pecky
  • 4 lžíce najemno nasekaného kopru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • vločková sůl na servírování

Postup: Omyjte a nakrájejte rajčata a cibuli. Smíchejte tekuté ingredience na zálivku se 2 lžícemi kopru a česnekem. Dobře promíchejte metličkou a dochuťte pepřem a solí dle potřeby. Naaranžujte zeleninu, olivy a zalijte zálivkou. Posypte zbývajícími 2 lžícemi kopru a vločkovou solí.

Božský křupavý salát s krémovým dresinkem a kozím sýrem Barraqueño

Tak takovýto salát jste ještě neměli. Jeho základem totiž není ani ledový salát, polníček nebo rukola, ale nadrobno nasekané zelí, okurka a bylinky. A hlavní hvězdou tohoto receptu je dresink. Ten obsahuje špenát, bazalku, mandle a lahůdkové droždí, které dodává jemně sýrovou chuť. Vše dohromady tvoří jednotný, krémový a zároveň extra křupavý salát, který je vysoce návykový. Můžete si ho vychutnat jen tak nebo přidat náš oblíbený kozí sýr Barraqueño, který voní po lese a houbách a na patře má jemný kozí nádech mísící se s aroma mandlí a másla. Za nás je to dokonalá dvojka.

Suroviny:

  • 1/2 hlávky zelí
  • 1 okurka
  • 3 jarní cibulky
  • 15 g čerstvé pažitky
  • Dresink:
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • 1/3 hrnku mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šalotky
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí
  • sůl a pepř na dochucení
  • K podávání:
  • 200 g sýra Barraqueño
  • rozpečená bageta nebo toust

Postup: Tajemstvím úspěchu tohoto salátu je v nakrájení zelí na opravdu malé kousky, takže si dejte záležet. Okurku rozkrojte podélně na šest klínů a nasekejte také na malé kousky. Stejně tak cibulku a pažitku. Všechny ingredience na dresink vložte do nádoby a rozmixujte. Mixujte směs minimálně 30 až 40 sekund, aby byl dresink hezky krémový. Smíchejte a konzumujte hned posypané sýrem a s rozpečenou bagetou nebo toustem, nebo nechte přes noc v ledničce, to chutě ještě víc propojí.

Chcete si rajčatový salát připravit s cibulí? Pusťte si tento videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Rajčatový salát s červenou cibulí

Letní těstovinový salát s fuetem, artyčoky, sušenými rajčaty a olivami

Těstovinový salát bývá hvězdou každého pikniku nebo sešlosti, kde se objeví. A má to dobrý důvod. Není to většinou jídlo, které děláte pravidelně doma, a přece je tak vynikající. Tento neobsahuje majonézu, takže je lehký a dobře stravitelný i v horkých letních dnech. Krémovitost mu dodávají nakládané artyčoky, které jsou tak jemné, že se dají rozmělnit bez sebemenší námahy. Šťavnatý fuet nakrájený na kolečka dodá každému soustu doslova explozi chuti a sušená rajčata a olivy jsou klasika těstovinových omáček, zde je však zažijete ještě jinak. Dohromady tvoří tyto ingredience salát, který je všechno, jen ne nudný. Je to gurmánská jízda, která vás donutí zařadit tento pokrm do vašeho receptového repertoáru nastálo.

Suroviny:

  • 500 g fusilli
  • 180 g fuetu
  • 100 g oliv
  • 100 g sušených rajčat + čerstvá dle chuti
  • 1/2 červené cibule
  • 325 g artyčoků nakládaných v nálevu
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • hrstka čerstvé petržele

Postup: Uvařte těstoviny dle návodu al dente a nechte plně vychladnout. Nakrájejte fuet na tenká kolečka, rozpulte olivy a nasekejte na větší kusy sušená rajčata. Cibuli nakrájejte na proužky a artyčoky nakrájejte nadrobno. Vše opatrně smíchejte dohromady. Přidejte zbylé ingredience a podávejte.

Širokou nabídku španělských specialit najdete v obchodě Sabores od eDelikatesy.

Zdroj: eDelikatesy (Sabores); zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty