Španělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat další chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu, nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás téměř jistě překvapí.
Olivovníky žijí stovky i tisíce let! 5 faktů o španělském olivovém oleji vás asi překvapí
1. V antice označovali olivový olej jako „tekuté zlato“
Olivový olej byl zvláště důležitý ve starověkém Řecku a v celé Římské říši. Andaluské podnebí ve skutečnosti produkovalo velkou část produkce oleje pro Římskou říši. Řekové a Římané si vážili svého slavného „tekutého zlata“ a používali nejen k vaření jeho neuvěřitelné množství. Olivový olej však používali i jako palivo a prý s ním dokonce zapálili nejstarší olympijskou pochodeň.
2. Španělsko je největším producentem olivového oleje na celém světě
Španělsko produkuje v průměru asi 44 % světové dodávky olivového oleje ročně, což je dvakrát více než Itálie a čtyřikrát více než Řecko. Produkce španělského olivového oleje dosahuje 1,2 milionu tun olivového oleje ročně, což je dost na naplnění asi 400 olympijských bazénů.
3. Malá provincie Jaén vyprodukuje víc než celá Itálie
Pokud jste někdy podnikli cestu z Madridu do Andalusie, budete si pamatovat pohled na nekonečné moře olivových hájů rozprostírajících se po celé krajině. Klima v jižní provincii z ní dělá ideální místo pro pěstování olivovníků a centrem produkce olivového oleje v Andalusii je provincie Jaén. Asi 70 % veškerého španělského olivového oleje pochází právě odtud, a sama o sobě jej tato malá provincie vyprodukuje ročně více než celá Itálie.
4. Olivovníky průměrně žijí mezi 300–600 lety
Olivovníky žijí neuvěřitelně dlouho a Španělsko je domovem jedněch z nejstarších olivovníků na světě. Museo del Arión v Tarragoně je muzeum, které vystavuje stromy staré více než 1 000 let a nejstarší z nich je údajně starší než 2 000 let.
5. Smažení je povoleno
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je mnoho druhů olivového oleje ideálních pro smažení. Důvodem je, že se velmi rychle zahřejí, ale nespálí se. Možná vás překvapí, že nedávná studie dokonce uvedla, že smažení zeleniny na extra panenském olivovém oleji je zdravější než její vaření. Pokud se o tom chcete sami přesvědčit, poohlédněte se po oleji s přízviskem „picual“.
redaktorka FTV Prima