Suroviny
- slávky 1 a 1/2 kg
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 a 1/2 ks
- česnek 4 stroužky
- konzerva rajčat 1 ks (cca 400 g)
- suché bílé víno 300 ml
- nasekaná petrželka 3 lžíce + 4 lžíce najemno nasekané
- směs bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
- sůl, pepř
- limetka
Postup přípravy
- Slávky musíte nejprve důkladně očistit. Přesypte je do dřezu, napusťe ho studenou vodou a slávky nechte namočené cca 10 minut, mezitím pustí nečistotu.
- Následně je proberte a zbavte se rovnou těch, které jsou otevřené nebo prasklé.
- Ve hluboké velké pánvi si na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, nasekanou petrželku a ideálně i snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Restujte další 1 minutu.
- Nyní přidejte konzervu s nakrájenými rajčaty. Zalijte 300 ml bílého vína, povařte, aby se odpařil alkohol. Směs osolte, opepřete a přidejte slávky.
- Přikryjte pokličkou a vařte na středním plameni cca 5 minut nebo dokud se slávky neotevřou.
- Zavřené slávky vyhazujte.
- Hotové slávky přendejte opatrně do velké mísy a následně zalijte rajčatovou omáčkou, ve které jste slávky vařili.