Suroviny
- ryby a mořské plody (ryby dle vašeho výběru) 1 kg
- krevety 12 ks
- červená cibule 1 ks
- cibule (žlutá ) 1 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- cuketa 1 ks
- olivový olej 5 lžic
- chilli papričky (nebo špetka chilli vloček podle chuti) 1 ks
- bílé víno (suché ) 300 ml
- krájená rajčata (konzervovaná ) 1 kg
- rajčatová passata 200 g
- hladkolistá petržel 100 g
- česnek 4 stroužky
- bílé pečivo (brambory nebo rýže k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ryby a krevety očistěte od kostí, šupin, krunýře apod. Krevety zbavte hlav a vše omyjte. Ryby nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli na klínky a zeleninu na kousky podobné jako ryby.
- Všechny zbytky z ryb, krunýře a hlavy z krevet a odřezky ze zeleniny zalijte v hrnci 500 ml vody, zlehka osolte a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a nechte probublávat asi 20 minut. Vývar přeceďte a uchovejte na později.
- Na grilu rozehřejte velkou hlubokou pánev nebo širší hrnec s olivovým olejem a vhoďte do něj všechnu zeleninu. Za občasného promíchání opékejte 10 minut. Osolte, opepřete, případně přiostřete chilli a zalijte vínem. Jakmile se vyvaří, přidejte ryby a krevety. Zalijte krájenými rajčaty, passatou a 200 ml rybího vývaru a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím nasekejte petrželku s oloupaným česnekem najemno. Vmíchejte do ragú a podávejte s pečivem, brambory nebo rýží.
PRIMA TIP: Ragú připravte alespoň ze dvou druhů ryb. Více ryb, více chutí. Vybírejte druhy s pevnějším masem, jako je třeba pstruh, siven nebo treska. U moře sáhněte po mořském ďasu, tresce nebo lososu.
Letní středomořské rybí ragú z grilu 2 Zdroj: Spolu sníme