Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- pancetta 5 plátků
- kuřecí stehno 4 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- krémové žampiony 250 g
- bílé víno (suché, např. Chardonnay, Sauvignon) 500 ml
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše (nebo uvařená quinoa k podávání)
Postup přípravy
- V širší hluboké litinové pánvi nebo tzv. casserole orestujte dozlatova na 1 lžíci oleje plátky pancetty dozlatova. Stehna rozkrojte v kloubu na polovinu. Opečenou pancettu přesuňte na talíř a ve stejné pánvi osmažte na středně silném stupni kousky kuřete dozlatova.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Orestované maso přidejte k pancettě a na vypečeném tuku orestujte cibuli. Česnek oloupejte a prolisujte k cibuli. Opékejte 30 vteřin a přesuňte je k masu. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky, malé nechte celé nebo překrojte napůl, a opečte je ve volné pánvi dozlatova, zhruba 3 minuty.
- Ke zlatavým žampionům vraťte maso, pancettu, česnek a cibuli. Osolte je, opepřete, zamíchejte, podlijte vínem a přiveďte k varu. Pak ztlumte, přiklopte a pozvolna vařte 40 minut doměkka.
- Na závěr přilijte smetanu a nechte kuře probublávat ještě 10 minut. Petrželku nasekejte najemno a posypte jí maso. Podávejte s bramborovou kaší nebo quinoou.
PRIMA TIP: Pokud milujete portské víno, nařeďte ho vývarem v poměru 300 ml portského vína a 200 ml vývaru a postupujte podle popisu. Pro zpestření můžete na závěr přisypat hrst orestovaných piniových oříšků nebo žampiony zaměnit za hlívu ústřičnou nebo shiitake.
Raději slavnostní pečínku po česku? Připravte pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE