Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- pancetta 5 plátků
- kuřecí stehno 4 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- krémové žampiony 250 g
- bílé víno (suché, např. Chardonnay, Sauvignon) 500 ml
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše (nebo uvařená quinoa k podávání)
Postup přípravy
- V širší hluboké litinové pánvi nebo tzv. casserole orestujte dozlatova na 1 lžíci oleje plátky pancetty dozlatova. Stehna rozkrojte v kloubu na polovinu. Opečenou pancettu přesuňte na talíř a ve stejné pánvi osmažte na středně silném stupni kousky kuřete dozlatova.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Orestované maso přidejte k pancettě a na vypečeném tuku orestujte cibuli. Česnek oloupejte a prolisujte k cibuli. Opékejte 30 vteřin a přesuňte je k masu. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky, malé nechte celé nebo překrojte napůl, a opečte je ve volné pánvi dozlatova, zhruba 3 minuty.
- Ke zlatavým žampionům vraťte maso, pancettu, česnek a cibuli. Osolte je, opepřete, zamíchejte, podlijte vínem a přiveďte k varu. Pak ztlumte, přiklopte a pozvolna vařte 40 minut doměkka.
- Na závěr přilijte smetanu a nechte kuře probublávat ještě 10 minut. Petrželku nasekejte najemno a posypte jí maso. Podávejte s bramborovou kaší nebo quinoou.
PRIMA TIP: Pokud milujete portské víno, nařeďte ho vývarem v poměru 300 ml portského vína a 200 ml vývaru a postupujte podle popisu. Pro zpestření můžete na závěr přisypat hrst orestovaných piniových oříšků nebo žampiony zaměnit za hlívu ústřičnou nebo shiitake.
Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette Zdroj: O svobodě
Raději slavnostní pečínku po česku? Připravte pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE