O svobodě

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Moje hodnocení
1x

Bílé maso, suché bílé víno, olivový olej a smetana zaručují výjimečný zážitek. Možná proto dostalo toto kuře přízvisko sváteční. Naštěstí příprava je jednoduchá a zpříjemní ji i skutečnost, že už při pečení můžete víno upíjet, abyste při servírování mohli otevřít novou láhev.

4 porce
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V širší hluboké litinové pánvi nebo tzv. casserole orestujte dozlatova na 1 lžíci oleje plátky pancetty dozlatova. Stehna rozkrojte v kloubu na polovinu. Opečenou pancettu přesuňte na talíř a ve stejné pánvi osmažte na středně silném stupni kousky kuřete dozlatova.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Orestované maso přidejte k pancettě a na vypečeném tuku orestujte cibuli. Česnek oloupejte a prolisujte k cibuli. Opékejte 30 vteřin a přesuňte je k masu. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky, malé nechte celé nebo překrojte napůl, a opečte je ve volné pánvi dozlatova, zhruba 3 minuty.
  3. Ke zlatavým žampionům vraťte maso, pancettu, česnek a cibuli. Osolte je, opepřete, zamíchejte, podlijte vínem a přiveďte k varu. Pak ztlumte, přiklopte a pozvolna vařte 40 minut doměkka.
  4. Na závěr přilijte smetanu a nechte kuře probublávat ještě 10 minut. Petrželku nasekejte najemno a posypte jí maso. Podávejte s bramborovou kaší nebo quinoou.
PRIMA TIP: Pokud milujete portské víno, nařeďte ho vývarem v poměru 300 ml portského vína a 200 ml vývaru a postupujte podle popisu. Pro zpestření můžete na závěr přisypat hrst orestovaných piniových oříšků nebo žampiony zaměnit za hlívu ústřičnou nebo shiitake.

Raději slavnostní pečínku po česku? Připravte pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

O svobodě

Markéta Pavleje O svobodě

Po osmi letech od první kuchařky vydává blogerka Kitchenette další osobní kuchařku se svými oblíbenými recepty. Posbírala jich 80 a představuje moderní klasiky vycházející z národní tradice, rodinné poklady, pokrmy vonící dobrodružstvím z jejích cest zejména po Asii i kouzla od jejích tří dětí. Čím je starší, tím víc si Markéta Pavleje cení svobody své i všech bytostí na planetě a v jejím vaření je to znát. Většina receptů je jednoduchých a variabilních při obměnách surovin. Hlavní je, abyste si užili jejich přípravu i sdílení s vašimi blízkými.

www.kitchenetteshop.cz


Přečtěte si také

Recepty