Suroviny
- zelená paprika 12 menších nebo 6 velkých
Náplň
- rýže 12 lžic
- cibule (velká, nadrobno nakrájená) 1 ks
- česnek (nadrobno nasekaný) 4 storužky
- rajče (nakrájené) 1 ks
- rajčatová pasta 1,5 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 3 lžíce
- máta (sušená) 1 lžíce
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl 1,5 lžičky
- citronová šťáva 1 lžíce
- olivový olej asi 3 lžíce
Dokončení
- cherry rajčata 4–5 ks
- citrony 5–6 tenkých plátků
- olivový olej 2 lžíce
- rajčatová pasta 2 lžíce
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- máta (sušená) 2 lžičky
Postup přípravy
- Z paprik odkrojte vršky (můžete je uchovat jako pokličku). Vyndejte opatrně semeník.
- Na náplň promíchejte v míse všechny uvedené přísady. Papriky pak naplňte, ne úplně po okraj, a postavte je vedle sebe do silnostěnného kastrolu, vhodného do trouby.
- Navrch položte rozkrojená cherry rajčata a případně ještě přiklopte víčkem z odkrojených paprik. Nahoru položte plátek citronu.
- Ve větší pánvi promíchejte olivový olej, rajčatovou pastu, česnek, mátu a asi hrnek vody a uveďte do varu. Vlijte k paprikám a vařte při střední teplotě asi 15 minut, pak teplotu snižte a vařte ještě asi 15 až 20 minut, až rýže v náplni změkne.
- Papriky pak ještě zapečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 10 minut.
PRIMA TIP: V Turecku se plněné papriky obvykle podávají s jogurtem a čerstvým pečivem. Máte-li hodně velké papriky, můžete je podélně rozkrojit a plnit jen poloviny. Zbude-li vám náplň, zkuste naplnit třeba vydlabaná rajčata a upéct je spolu s paprikami nebo zvlášť.
Vyzkoušejte také klasické plněné papriky v rajské omáčce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Plněné papriky s rajskou omáčkou