Suroviny
- rukola 2 hrsti
- ledový salát (nebo římský) 1/2 hlávky
- pomeranč 2 ks
- fenykl (čerstvý) 1 ks
- feta 150 g
- vlašské ořechy 1 hrst
Na zálivku
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- med 2 lžíc
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Na krutony
- bílé pečivo 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rozmarýn (sušený)
Při přípravě středomořského salátu se nechte vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Nejprve připravte krutony: Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pečivo (raději jiný než toustový chléb – drobí se), osolte, přidejte pepř a mletý rozmarýn a na středním plameni opékejte za častého promíchání, dokud nebudou krutony zlatavé po všech stranách. Když jsou hotové, nechte je klidně vychladnout na pánvi (žádný přebytečný olej vám tam jistě nezbyl).
- V další pánvi opražte nasucho ořechy a odložte stranou.
- Smíchejte v míse rukolu, ledový salát natrhaný na kousky, dílky pomeranče bez bílé blanky (dílky vyřízněte ze slupek), nakrájený fenykl a opražené ořechy.
- Pak vyšlehejte metličkou zálivku z oleje, medu, hořčice, balzamika, soli a pepře, nalijte ji na salát a promíchejte. Potom na salát navrstvěte kostičky fety. Krutony je ideální podávat zvlášť v hezké misce, aby si každý mohl nandat přímo na svůj salát. Pokud je dáte na salát předem, hrozí že zvlhnou a už nebudou tak křupavé.
