Možná vás překvapí, že banán je nejprodávanější položkou v supermarketech. Nejsou to rohlíky, jablka, jogurty nebo pivo, ale opravdu banány. Když se nad tím zamyslíte, je to vlastně logické. Banán je totiž geniální produkt, přesně tak, jak ho příroda stvořila.
Banány jsou geniální svačina i skvělá ingredience do sladkých moučníků. Inspirujte se výběrem nejzajímavějších receptů
Symbolem doby před revolucí jsou fronty na banány. Když je přivezli do obchodu, rychle se to rozkřiklo a lidé spěchali získat aspoň těch pár banánů, které jim zelináři byli ochotní prodat. Dnes je toto ovoce běžně dostupné v každém obchodě či večerce a stalo se běžnou součástí našich jídelníčků.
Přestože je to velmi sladké ovoce s vysokým obsahem cukru, patří mezi velmi zdravé potraviny. Banány totiž obsahují velkou porci vlákniny, která je podstatná pro správné fungování střev. Zároveň najdete v banánech velké množství draslíku, který pomáhá chránit kardiovaskulární systém.
Konzumace banánů přispívá také k dobré náladě, protože obsahují tryptofan, který poté tělo přeměňuje na serotonin, který zlepšuje náladu, ale umí i přivodit kvalitní spánek. A ať je výčet úplný, banán pomůže v těle doplnit vitamin B6, hořčík a mangan.
Upečte výborný banánový chlebíček s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Snídaně šampiónů
Snídaně s banánem vám pomůže nastartovat den, dodá vám dostatek energie a zároveň nastartuje mozek. Přihoďte banán do smoothie nebo ho rozmačkejte do ovesné kaše. Velmi populární jsou i banánové lívance.
Populární chlebíček
Asi nejznámějším receptem, v kterém hrají hlavní roli banány, je banánový chlebíček neboli banana bread z přezrálých kousků. Čím zralejší banán je, tím je sladší, poznáte ho podle hnědých flíčků na slupce. Pokud se vám v této fázi zdá na přímou konzumaci už příliš měkký a sladký, použijte ho jako přírodní sladidlo při pečení. Prostě rozmačkané banány vmíchejte do těsta. Moučník importovaný z Ameriky už v našich končinách zdomácněl a je to skvělý příklad, jak neplýtvat. Navíc je toto pečivo příjemně vláčné a můžete ho různým způsobem obměňovat, přidat ořechy, čokoládu, karamel nebo krém...
Bábovky, muffiny a koláče
I když je chlebíček nejobvyklejším moučníkem z banánů, není třeba se držet jednoho tvaru. Těsto obohacené ovocnou dužinou lze použít pro přípravu vláčné bábovky, výtečných muffinů, ale i roztodivných koláčů. Pokud máte rádi chuť banánů, vyplatí se trošku experimentovat a zkusit něco nového.
Inspirujte se receptem na banánovo-čokoládové dortíčky s krémem podle návodného videoreceptu
Vysoká cukrařina
Banán můžete využít i při pečení luxusních dortů a zákusků. Velmi často se banán kombinuje s čokoládou nebo kakaem, nakonec obě plodiny rostou ve stejném podnebí a zkrátka se k sobě hodí. Čokoládový dort s banány oslní, krtkův dort potěší... Banány fungují i jako skvělé pojivo, proto se používají v raw dezertech. A nemůžeme opominout ani nesmrtelné palačinky plněné banány a čokoládou nebo klasický Banana Split.
Banánová tečka
A pokud chcete jednoduchý tip, jak překvapit hosty a servírovat banány trochu neobvykle, zkuste banány jednoduše ogrilovat na ohni a podávejte je horké se zmrzlinou. Nebo zkuste exotický recept z Thajska – banánové smaženky v těstíčku s kokosem. Skvělé jsou i banány nakrojené a pečené v troubě s kousky čokolády, ideální bleskový dezert, když vás začne honit mlsná.
Zdroj: autorský text
Vyzkoušejte banana fritta - smažený banán v těstíčku podle Emanuela Ridiho
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH