Suroviny
- cukr krupice 100–150 g
- máslo 150 g
- vejce 2 ks
- banán (velký, zralý) 3 ks
- mléko 100 ml
- hladká mouka 300 g
- čokoláda 50 g
- sůl špetka
Připravte banánovou bábovku s čokoládou podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Než se pustíte do pečení, vyndejte všechny suroviny cca 30 minut předem na stůl, aby nebyly studené. Zapněte troubu a předehřejte ji na 160 °C.
- Připravte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky zatím dejte stranou. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Po vyšlehání odložte stranou.
- Odvažte si 150 g másla pokojové teploty a vložte ho do mísy. Dále přidejte 100–150 g cukru a vyšlehejte do nadýchané pěny. K tomu je důležité mít máslo pokojové teploty a hlavně dost trpělivosti. Tuto část nepodceňte.
- K vyšlehané pěně přidejte žloutky a opět vyšlehejte. Postupně zašlehávejte i mléko a na závěr přidejte rozmačkané banány. Znovu vše dobře prošlehejte a postupně zašlehávejte i 300 g hladké mouky. Nakonec přidejte kypřicí prášek a zpracujte těsto do hladkého konzistence.
- Jakmile máte hotovo, přidejte opatrně a po částech tuhý sníh. Těsto už nešlehejte, ale pomalu metličkou zapracovávejte, aby neopadlo.
- Nakonec přisypte nakrájené kousky čokolády a opět jemně promíchejte. Krájejte ji na větší kousky, drť se v chuti ztratí.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy a dejte péct na cca 40 minut. Každá trouba peče jinak, propečenost zkontrolujte špejlí.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE