Barbora Gorecká

Banánový chlebíček s ořechy a slaným karamelem

Moje hodnocení
6x

Sladký chlebíček z přezrálých banánů už v naší kuchyni zdomácněl natolik, že nikoho nepřekvapí. Příjemně překvapí ale jeho spojení s ořechy a přelivem ze slaného karamelu. Pokud vás slaný karamel neoslovil, potřete chlebíček sladkým karamelem nebo rozpuštěným javorovým sirupem.

1 porce
90 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout, vejce vytáhněte z lednice. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké nadýchané pěny, trvá to zhruba 15 minut. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Banán oloupejte, nakrájejte na plátky do vaječné pěny a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte prosátou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a rozpuštěné máslo a promíchejte. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do těsta.
  4. Těsto vlijte do připravené formy. Navrch položte podélně rozříznutý banán a posypte cukrem. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečený chlebíček nechte zchladnout ve formě. Pak ho vyklopte a přelijte karamelem.

PRIMA TIP: Slaný karamel koupíte v oddělení delikates, mívají ho i v Marks and Spencer nebo ho vyrábí česká značka Big Boy. Snadno ho připravíte i doma. Rozehřejte cukr na střední stupni v pánvi (200 g), až začne zlátnout. Vmíchejte do něj metličkou kostičky másla (100 g), až vznikne hladký krém. Za stálého šlehání přilévejte smetanu ke šlehání (125 ml) a povařte 1 minutu. Osolte, promíchejte, odstavte a nechte zchladnout. Pokud ho hned nezpracujete, vlijte ho do čistých sklenic, zavřete a nechte zchladnout. V lednici vydrží 2 měsíce.

Další ukázkové recepty z kuchařky Sladce od Máma peče doma najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty