Těsto
- máslo 150 g
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 250 g
- banán (změklé ) 2 ks
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 3 g
- mletá skořice 3 g
- ořechy 1 hrst
Poleva
- banán 1 ks
- třtinový cukr 30 g
- slaný karamel (viz Prima tip) 100 ml
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout, vejce vytáhněte z lednice. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké nadýchané pěny, trvá to zhruba 15 minut. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Banán oloupejte, nakrájejte na plátky do vaječné pěny a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte prosátou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a rozpuštěné máslo a promíchejte. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do připravené formy. Navrch položte podélně rozříznutý banán a posypte cukrem. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený chlebíček nechte zchladnout ve formě. Pak ho vyklopte a přelijte karamelem.
PRIMA TIP: Slaný karamel koupíte v oddělení delikates, mívají ho i v Marks and Spencer nebo ho vyrábí česká značka Big Boy. Snadno ho připravíte i doma. Rozehřejte cukr na střední stupni v pánvi (200 g), až začne zlátnout. Vmíchejte do něj metličkou kostičky másla (100 g), až vznikne hladký krém. Za stálého šlehání přilévejte smetanu ke šlehání (125 ml) a povařte 1 minutu. Osolte, promíchejte, odstavte a nechte zchladnout. Pokud ho hned nezpracujete, vlijte ho do čistých sklenic, zavřete a nechte zchladnout. V lednici vydrží 2 měsíce.