Suroviny
- ovesné vločky (jemné ovesné vločky) 250 g
- mix oříšků (např. Ochutnej ořech) 250 g
- kokosové plátky nebo strouhaný kokos 100 g
- zralé banány 235 g (bez slupky)
- kakao (kvalitní kakao) 15 g
- přepuštěné nebo klasické máslo 15 g
- sladidlo (čekankový sirup, med, javorový sirup) 20–40 g
- šťáva z pomeranče 65 g
- špetka skořice
- sůl (špetka soli)
Na dochucení
- kvalitní hořká čokoláda 100 g
- lyofilizované maliny 30 g
- lyofilizovaný banán 20 g
Postup přípravy
- Ve velké míse společně promíchejte vločky, oříšky, kokos a špetku skořice i sůl.
- Dále společně rozmixujte banány, kakao, tuk a sladidlo se šťávou z pomeranče.
- Dokonale hladkou tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a ořechy a důkladně promíchejte.
- Granolu rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 155 °C asi 30 minut.
- Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se opekla dokřupava ze všech stran.
- Křupavou granolu nechte zcela vychladnout a poté přimíchejte nasekanou hořkou čokoládu a mrazem sušené maliny.
- Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a zůstala křupavá.
Banánovo-čokoládová granola s ořechy a lyofilizovaným ovocem Zdroj: Mamachef