Těsto
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 1 lžička
- máslo (studené, nakrájené na kousky) 250 g
- vejce (lehce prošlehané velké vejce na potření korpusu) 1 ks
Náplň
- žloutek (velké) 4 ks
- plnotučné mléko 750 ml
- cukr krupice 75 g
- kukuřičný škrob 5 lžic
- sůl 1/4 lžičky
- banán (podélně překrojené, středně zralé) 6 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Mouku, sůl a cukr prošlehejte v robotu nebo promíchejte ručně. Zašlehejte kousky másla a pak spojte několika lžícemi hodně studené vody v těsto. Příliš ho nepropracovávejte (nebylo by křehké). Dejte alespoň na 30 minut do chladu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na placku o výšce asi 3 mm a pak jí vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm.
- Přečnívající okraje zarovnejte, potom zahrňte dovnitř a ozdobně vymačkejte. Korpus propíchejte vidličkou. Okraje těsta potřete prošlehaným vajíčkem a dejte ho asi na 30 minut vychladit.
- Do korpusu vložte pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Vložte do trouby a korpus zapékejte asi 20 až 30 minut. Vyjměte papír a korpus dopékejte ještě 20 až 25 minut. Pak ho nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Připravte si mísu s ledovou vodou. V jiné míse prošlehejte žloutky a dejte je stranou. V kastrolu promíchejte mléko, cukr, škrob a sůl a za stálého míchání přibližně 3 až 4 minuty zahřívejte. Asi čtvrtinu horké směsi zašlehejte ke žloutkům, pak postupně vešlehejte zbylé mléko. Přeceďte do čistého kastrolu a zahřívejte 2 až 3 minuty. Směs přesuňte do mísy, povrch překryjte kuchyňskou fólií (zabrání vytvoření škraloupu) a mísu postavte do ledové vody, až krém zcela vychladne.
- Do vychladlého korpusu rozložte na plátky nakrájenou většinu banánů tak, aby se lehce překrývaly. Zalijte je žloutkovým krémem, povrch uhlaďte. Smetanu prošlehejte s moučkovým cukrem dotuha a naneste ji na krém. Koláč volně zakryjte fólií a dejte asi na 1 hodinu vychladit.
- Těsně před podáváním koláč ještě ozdobte podélně překrojenými zbylými banány.