Těsto
- máslo 80 g
- javorový nebo agávový sirup 4 lžíce
- semínka kardamomu 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- mleté mandle 150 g
- cizrnová nebo jiná bezlepková mouka 60 g
- strouhaný kokos 50 g
- kypřicí prášek 2 lžičky
- mrkev 4 ks (200 g)
- velký zralý banán 1 ks
- bílky 4 ks
Krém
- čerstvý krémový sýr (žervé, lučina, jemný tvaroh apod.) 200 g
- tekutý med 3 lžíce
- šťáva z 1/2 limetky
- lískové oříšky 15 ks
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte na nízkém stupni v kastrůlku. Přidejte javorový sirup a všechno koření (kardamom umelte na mlýnku) a dobře promíchejte. Odstavte na 10 minut stranou, aby se vůně rozvinuly.
- Mezitím v míse promíchejte mleté mandle, cizrnovou mouku, kokos a prášek do pečiva. Mrkev oloupejte, nastrouhejte a rozmixujte dohladka s oloupaným banánem. Pokud máte raději hrubší strukturu těsta, rozmačkejte banán vidličkou na kaši a promíchejte ji se strouhanou mrkví. Přimíchejte k suchým přísadám.
- Formu na muffiny vyložte dvanácti papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Bílky ušlehejte na hladký sníh. Vmíchejte je opatrně do těsta, přilijte máslo, promíchejte dohladka a rozdělte těsto do připravených košíčků. Plňte je zhruba do 2/3, těsto při pečení trochu nabude. Pečte je v předehřáté troubě zhruba 25–30 minut dozlatova. Vyjměte je a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte krém. Sýr nebo tvaroh utřete dohladka s medem a limetovou šťávou (použít můžete i mixér). Naneste ho na vychladlé muffinky a ozdobte nasekanými oříšky.
Cupcaky s mrkví, kokosem a banány Zdroj: The Green Kitchen