Suroviny
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- polotučný tvaroh (pokojové teploty) 250 g
- plnotučné mléko (popř. ovesné mléko; pokojové teploty) 65 g
- banán (zralý (hmotnost bez slupky)) 200 g
- med (popř. javorový sirup) 25 g
- jáhly (uvařené (cca 100 g syrových)) 350 g
- pšeničná krupice 45 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- hořká čokoláda 50 g
- mražené maliny 70 g
- mandlové plátky 1 hrst
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 165 °C. Ve střední míse vyšlehejte pomocí metličky vejce. Přidejte k nim tvaroh, mléko, vidličkou rozmačkané banány a zapracujte metličkou, aby se vše spojilo.
- Dále do mísy přidejte uvařené jáhly, krupici, skořici, špetku soli a opět zapracujte v tekutější homogenní směs.
- Nakonec do těsta vhoďte nahrubo nasekanou čokoládu, mražené maliny a promíchejte.
- Koláčovou formu vymažte máslem a těsto do ní vlijte. Seshora posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud není povrch jáhelníku krásně zlatavý.
- Podávat můžete horké nebo studené, např. s řeckým jogurtem. Uchovávejte v chladu.
Jak připravit jáhly? Mamachef vám poradí
- Jáhly je důležité vždy před samotným vařením spařit, abychom se zbavili jejich případné hořkosti. Vsypte je do sítka a prolijte/spařte je vroucí vodou.
- Já je pak vždy ještě důkladně propláchnu pod tekoucí studenou vodou.
- Jáhly vařte v dvojnásobném množství tekutiny/vody.
- Můžete si uvařit větší množství jáhel a z nich pak odebírat na různé recepty, jako je tento banánový jahelník.
- Pokud budete jáhly připravovat jen pro tento recept, můžete je uvařit v klasickém nebo ovesném mléce.
Chcete zkusit další recept s banány? Jistotou je banana bread, pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE