Suroviny
- máslo (rozměklé) 130 g
- cukr krupice 260 g
- vejce (velká) 3 ks
- podmáslí 1/2 hrnku
- hladká mouka 280 g
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- koření (směs mleté skořice, koriandru, muškátového oříšku a mletého hřebíčku) 1 lžička
- banán (zralé) 3 ks
- lískové ořechy (opražené a nahrubo nasekané) 100 g
- citronová kůra (z 1 citronu)
Na polevu
- moučkový cukr 130 g
- mascarpone (nebo měkký tvaroh) 230 g
- citronová šťáva 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy dejte máslo a cukr a elektrickým šlehačem šlehejte 2-3 minuty. V jiné misce nebo hrnku rozšlehejte vejce s podmáslím a přidejte do máslové směsi. Přidejte mouku a vypracujte vláčné těsto.
- Smíchejte dohromady všechny suché ingredience, kromě oříšků a citronové kůry. Do těsta přidejte polovinu suchých ingrediencí a polovinu banánové hmoty, vše dobře promíchejte, potom přidejte druhou polovinu suchých ingrediencí a banánů. Vmíchejte oříšky a citronovou kůru.
- Směs nalijte do připraveného pekáče 20x20 cm a pečte 40-45 minut, potom vyndejte a před dokončením nechte úplně vystydnout.
- Poleva: Všechny ingredience smíchejte dohromady a hmotu rozprostřete na povrch koláče.