Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rybí tacos se zelným salátem podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny (4 porce)
- filety z tresky 500 g
- tacos (nebo tortilly) o průměru 20 cm 4 ks
- limeta k podávání 1 ks
Marináda:
- olivový olej 3 lžičky
- šťáva z 1 limety
- sušené chilli 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Salát:
- zralé avokádo 1 ks
- červené zelí 400 g
- čerstvý koriandr 2 lžíce
- jalapeño paprička 1 ks
- konzervovaná kukuřice 180 g
- majonéza 4 lžíce
- šťáva z 1 limety
- med 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Na marinádu promíchejte všechny suroviny. Tresku zbavte pinzetou případných kostí a vložte ji v celku do marinády. Nechte marinovat 30 minut při pokojové teplotě.
- Mezitím připravte salát. Avokádo zbavte slupky a pecky a pokrájejte na tenké plátky, zelí nastrouhejte, koriandr posekejte nahrubo, chilli papričku najemno a vše dejte společně s nakládanou kukuřicí do mísy. Majonézu, limetovou šťávu a med promíchejte v misce, přidejte do mísy se salátem a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Marinovanou tresku položte na grilovací mřížku nebo grilovací tál potřený olejem a grilujte ji nad přímým žárovištěm s mírným ohněm 3 minuty z každé strany. Upečenou tresku natrhejte vidličkou na menší kousky.
- Placky tacos (nebo tortilly) dejte nahřát na gril nad nepřímé žároviště, a jakmile budou na omak horké, sundejte je z grilu, rovnoměrně naplňte salátem a kousky tresky. Podávejte s plátky limety na zakapání.
PRIMA TIP: Placky na tacos obsahují jen kukuřičnou mouku a vodu, mohou je tak jíst i lidé s intolerancí lepku. Pečlivě si však přečtěte složení, jestli do nich výrobci nepřidali pšeničnou mouku. Prodávají se buď měkké, které stačí jen opéct na grilu nebo nahřát v troubě či v pánvi, nebo smažené ve tvaru mušle pro snadné naplnění. Báječně křupou, ale také se velmi lámou. Ty už opékat na grilu nemusíte.
Na grilu
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.
Vydalo nakladatelství Sevruga.