Suroviny
- tresčí filet 500 g
- tacos (nebo tortilly,o průměru 20 cm) 4 ks
- limetka (k podávání) 1 ks
Marináda
- olivový olej 3 lžičky
- limetková šťáva z 1 limety
- chilli (sušené ) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- avokádo (zralé ) 1 ks
- červené zelí 400 g
- koriandr (čerstvý ) 2 lžíce
- chilli papričky (jalapeño ) 1 ks
- sterilovaná kukuřice 180 g
- majonéza 4 lžíce
- limetka z 1 limety
- med 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na marinádu promíchejte všechny suroviny. Tresku zbavte pinzetou případných kostí a vložte ji v celku do marinády. Nechte marinovat 30 minut při pokojové teplotě.
- Mezitím připravte salát. Avokádo zbavte slupky a pecky a pokrájejte na tenké plátky, zelí nastrouhejte, koriandr posekejte nahrubo, chilli papričku najemno a vše dejte společně s nakládanou kukuřicí do mísy. Majonézu, limetovou šťávu a med promíchejte v misce, přidejte do mísy se salátem a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Marinovanou tresku položte na grilovací mřížku nebo grilovací tál potřený olejem a grilujte ji nad přímým žárovištěm s mírným ohněm 3 minuty z každé strany. Upečenou tresku natrhejte vidličkou na menší kousky.
- Placky tacos (nebo tortilly) dejte nahřát na gril nad nepřímé žároviště, a jakmile budou na omak horké, sundejte je z grilu, rovnoměrně naplňte salátem a kousky tresky. Podávejte s plátky limety na zakapání.
PRIMA TIP: Placky na tacos obsahují jen kukuřičnou mouku a vodu, mohou je tak jíst i lidé s intolerancí lepku. Pečlivě si však přečtěte složení, jestli do nich výrobci nepřidali pšeničnou mouku. Prodávají se buď měkké, které stačí jen opéct na grilu nebo nahřát v troubě či v pánvi, nebo smažené ve tvaru mušle pro snadné naplnění. Báječně křupou, ale také se velmi lámou. Ty už opékat na grilu nemusíte.
Rybí tacos se zelným salátem podle Zdeňka Pohlreicha 2 Zdroj: Na grilu