Zdeněk Pohlreich

Rybí tacos se zelným salátem podle Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
5x

Tacos hodně frčí v Americe, v království stravování, kterému se říká HHF (hand held food – jídlo do ruky). Plněné placky si přímo říkají o pozvánku na grilování, jemnou chuť tresky zvýrazní marináda s chilli a limetou. Avokádový salát s červeným zelím vás okamžitě přenese do Kalifornie. Na ten si tedy raději vezměte vidličky.

4 porce
60 minut
americká

Suroviny

  • filety z tresky 500 g
  • tacos (nebo tortilly) o průměru 20 cm 4 ks
  • limeta k podávání 1 ks

Marináda

Salát

  • avokádo (zralé avokádo) 1 ks
  • červené zelí 400 g
  • koriandr (čerstvý koriandr) 2 lžíce
  • česnek (jalapeño paprička) 1 ks
  • konzervovaná kukuřice 180 g
  • majonéza 4 lžíce
  • šťáva z 1 limety
  • med 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Na marinádu promíchejte všechny suroviny. Tresku zbavte pinzetou případných kostí a vložte ji v celku do marinády. Nechte marinovat 30 minut při pokojové teplotě.
  2. Mezitím připravte salát. Avokádo zbavte slupky a pecky a pokrájejte na tenké plátky, zelí nastrouhejte, koriandr posekejte nahrubo, chilli papričku najemno a vše dejte společně s nakládanou kukuřicí do mísy. Majonézu, limetovou šťávu a med promíchejte v misce, přidejte do mísy se salátem a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Marinovanou tresku položte na grilovací mřížku nebo grilovací tál potřený olejem a grilujte ji nad přímým žárovištěm s mírným ohněm 3 minuty z každé strany. Upečenou tresku natrhejte vidličkou na menší kousky.
  4. Placky tacos (nebo tortilly) dejte nahřát na gril nad nepřímé žároviště, a jakmile budou na omak horké, sundejte je z grilu, rovnoměrně naplňte salátem a kousky tresky. Podávejte s plátky limety na zakapání.

PRIMA TIP: Placky na tacos obsahují jen kukuřičnou mouku a vodu, mohou je tak jíst i lidé s intolerancí lepku. Pečlivě si však přečtěte složení, jestli do nich výrobci nepřidali pšeničnou mouku. Prodávají se buď měkké, které stačí jen opéct na grilu nebo nahřát v troubě či v pánvi, nebo smažené ve tvaru mušle pro snadné naplnění. Báječně křupou, ale také se velmi lámou. Ty už opékat na grilu nemusíte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty