Suroviny
- banán 450 g
- hladká mouka (pšeničná ) 300 g
- cukr 100 g
- vejce 2 ks
- mléko (polotučné ) 190 g
- řepkový olej (nebo slunečnicový olej) 120 g
- máslo (či olej ve spreji)
- strouhanka (na vymazání a vysypání formy)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C – spodní horní ohřev s horkovzduchem.
- Banány ve větší míse rozmačkejte vidličkou, rozklepněte k nim vajíčka, přilijte mléko a olej a vše promíchejte.
- Do druhé větší mísy přesejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a promíchejte.
- Do mísy k mouce nyní přidejte banánovou tekutou směs a kypřicí prášek a vše opět důkladně promíchejte a propojte.
- Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypte strouhankou a těsto do ní přelijte.
- Dejte péct na 40 minut. Po upečení zkontrolujte bábovku špejlí, měla by být suchá a nemělo by být na ní těsto nalepené.
- Po vytažení z trouby ji ihned otočte na mřížku, jako byste ji chtěli vyklopit a dejte přes formu mokrou vyždímanou utěrku. Nechte tak 15–20 minut a poté bábovku vyklopte, pokud se nevyklopila sama.
- Nechte zcela vychladnout a poté můžete krájet.
TIP: Na fotce je bábovka na talíři se zkaramelizovanými banány a skyrem. Banány uděláte tak, že v pánvi rozpustíte trochu másla a kousky banánů na něm opečete.