Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem

Moje hodnocení
13x

Jsme na vážkách, jestli tento hustý výtvor zvaný kaldoun nazvat polévkou nebo jídlem z jednoho hrnce, každopádně je to lahůdka, která vznikla jako vedlejší produkt po konzumaci sváteční husy nebo kachny. Připravit si ji ovšem můžete i samostatně.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • drůbeží vývar 1 litr
  • husí nebo kachní drůbky – srdíčka, žaludky, případně játra cca 400 g
  • kořenová zelenina – mrkev, petržel nebo pastinák, kousek celeru cca 300 g
  • malý květák 1/4 ks
  • cibule 1 ks
  • máslo 2 lžíce
  • hladká mouka 1–2 lžíce
  • domácí nudle nebo kapání 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • mletý muškátový oříšek 1 špetka
  • hladkolistá petržel

Postup přípravy

  1. Vývar v hrnci uveďte do varu, není-li příliš slaný, trochu ho osolte, přidejte očištěné drůbky a asi polovinu kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na větší kousky. Přidejte také celou oloupanou cibuli, teplotu snižte a drůbky vařte doměkka asi 45 minut až 1 hodinu.
  2. Až budou drůbky měkké, nechte je chvíli chladnout ve vývaru, pak je vyndejte a nakrájejte na úhledné kousky. V misce je zalijte trochou vývaru a nechte stranou. Vývar nechte vychladnout.
  3. Zatímco vývar chladne, nakrájejte zbylou kořenovou zeleninu na jemné nudličky nebo kostičky, případně obojí. Květák rozeberte na růžičky. V jiném hrnci pak rozehřejte máslo a kořenovou zeleninu na něm orestujte, až trochu chytí barvu. Poprašte ji moukou, a ještě krátce restujte, aby trochu zezlátla. Na hrnec postavte cedník a vlijte přes něj trochu vychladlého vývaru, dobře rozmíchejte a pak přes cedník vlijte zbylý vývar. Vsypte růžičky květáku, polévku uveďte do varu, pak teplotu snižte a vařte asi 20 minut.
  4. Do polévky vmíchejte nakrájené drůbky, vsypte nudle a vařte už jen krátce, aby se maso prohřálo a nudle změkly. Pokud používáte kapání (strouhání), zavařte ho do polévky a nechte ji vřít ještě asi 2 až 3 minuty, až kapání vyběhne na povrch. Nakonec dochuťte a podávejte posypané petrželkou.

PRIMA TIP: Pokud jste skutečně pekli husu nebo kachnu a už ji snědli, využijte na přípravu vývaru všechny zbylé kosti, případné zbytky křídel nebo kůže. Nejprve vařte lehce osolené prudčeji, pak teplotu snižte a vývar nechte táhnout dlouho, klidně dvě tři hodiny. Přeceďte ho, nechte zcela vychladnout a pak z povrchu seberte vystouplý tuk, ten můžete použít jinak. Na dochucení vývaru se také hodí pár kuliček pepře, nového koření, případně sečuánského pepře. Vývar vydrží v ledničce asi týden, ale můžete ho snadno zmrazit do zásoby. Je vynikající.

Další skvělé recepty na oblíbené česko-slovenské polévky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty