návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem

Hodnoceno: 10x
4 porce
do 1,5 hodiny
Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem
Autor: Marek Kučera Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem
Jsme na vážkách, jestli tento hustý výtvor zvaný kaldoun nazvat polévkou nebo jídlem z jednoho hrnce, každopádně je to lahůdka, která vznikla jako vedlejší produkt po konzumaci sváteční husy nebo kachny. Připravit si ji ovšem můžete i samostatně.

Postup

  1. Vývar v hrnci uveďte do varu, není-li příliš slaný, trochu ho osolte, přidejte očištěné drůbky a asi polovinu kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na větší kousky. Přidejte také celou oloupanou cibuli, teplotu snižte a drůbky vařte doměkka asi 45 minut až 1 hodinu.
  2. Až budou drůbky měkké, nechte je chvíli chladnout ve vývaru, pak je vyndejte a nakrájejte na úhledné kousky. V misce je zalijte trochou vývaru a nechte stranou. Vývar nechte vychladnout.
  3. Zatímco vývar chladne, nakrájejte zbylou kořenovou zeleninu na jemné nudličky nebo kostičky, případně obojí. Květák rozeberte na růžičky. V jiném hrnci pak rozehřejte máslo a kořenovou zeleninu na něm orestujte, až trochu chytí barvu. Poprašte ji moukou, a ještě krátce restujte, aby trochu zezlátla. Na hrnec postavte cedník a vlijte přes něj trochu vychladlého vývaru, dobře rozmíchejte a pak přes cedník vlijte zbylý vývar. Vsypte růžičky květáku, polévku uveďte do varu, pak teplotu snižte a vařte asi 20 minut.
  4. Do polévky vmíchejte nakrájené drůbky, vsypte nudle a vařte už jen krátce, aby se maso prohřálo a nudle změkly. Pokud používáte kapání (strouhání), zavařte ho do polévky a nechte ji vřít ještě asi 2 až 3 minuty, až kapání vyběhne na povrch. Nakonec dochuťte a podávejte posypané petrželkou.

PRIMA TIP: Pokud jste skutečně pekli husu nebo kachnu a už ji snědli, využijte na přípravu vývaru všechny zbylé kosti, případné zbytky křídel nebo kůže. Nejprve vařte lehce osolené prudčeji, pak teplotu snižte a vývar nechte táhnout dlouho, klidně dvě tři hodiny. Přeceďte ho, nechte zcela vychladnout a pak z povrchu seberte vystouplý tuk, ten můžete použít jinak. Na dochucení vývaru se také hodí pár kuliček pepře, nového koření, případně sečuánského pepře. Vývar vydrží v ledničce asi týden, ale můžete ho snadno zmrazit do zásoby. Je vynikající.

Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem
Autor: Marek Kučera Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem

Další skvělé recepty na oblíbené česko-slovenské polévky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH