Suroviny
- drůbeží vývar 1 litr
- drůbky (husí nebo kachní drůbky – srdíčka, žaludky, případně játra) cca 400 g
- zelenina (kořenová zelenina – mrkev, petržel nebo pastinák, kousek celeru) cca 300 g
- květák (malý ) 1/4 ks
- cibule 1 ks
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1–2 lžíce
- nudle (domácí nudle nebo kapání) 1 hrst
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vývar v hrnci uveďte do varu, není-li příliš slaný, trochu ho osolte, přidejte očištěné drůbky a asi polovinu kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na větší kousky. Přidejte také celou oloupanou cibuli, teplotu snižte a drůbky vařte doměkka asi 45 minut až 1 hodinu.
- Až budou drůbky měkké, nechte je chvíli chladnout ve vývaru, pak je vyndejte a nakrájejte na úhledné kousky. V misce je zalijte trochou vývaru a nechte stranou. Vývar nechte vychladnout.
- Zatímco vývar chladne, nakrájejte zbylou kořenovou zeleninu na jemné nudličky nebo kostičky, případně obojí. Květák rozeberte na růžičky. V jiném hrnci pak rozehřejte máslo a kořenovou zeleninu na něm orestujte, až trochu chytí barvu. Poprašte ji moukou, a ještě krátce restujte, aby trochu zezlátla. Na hrnec postavte cedník a vlijte přes něj trochu vychladlého vývaru, dobře rozmíchejte a pak přes cedník vlijte zbylý vývar. Vsypte růžičky květáku, polévku uveďte do varu, pak teplotu snižte a vařte asi 20 minut.
- Do polévky vmíchejte nakrájené drůbky, vsypte nudle a vařte už jen krátce, aby se maso prohřálo a nudle změkly. Pokud používáte kapání (strouhání), zavařte ho do polévky a nechte ji vřít ještě asi 2 až 3 minuty, až kapání vyběhne na povrch. Nakonec dochuťte a podávejte posypané petrželkou.
PRIMA TIP: Pokud jste skutečně pekli husu nebo kachnu a už ji snědli, využijte na přípravu vývaru všechny zbylé kosti, případné zbytky křídel nebo kůže. Nejprve vařte lehce osolené prudčeji, pak teplotu snižte a vývar nechte táhnout dlouho, klidně dvě tři hodiny. Přeceďte ho, nechte zcela vychladnout a pak z povrchu seberte vystouplý tuk, ten můžete použít jinak. Na dochucení vývaru se také hodí pár kuliček pepře, nového koření, případně sečuánského pepře. Vývar vydrží v ledničce asi týden, ale můžete ho snadno zmrazit do zásoby. Je vynikající.
Polévka kaldoun s husími drůbky a květákem Zdroj: Marek Kučera
Další skvělé recepty na oblíbené česko-slovenské polévky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH: