Najděte si recept
Na co máte chuť?

Banánový dort se svěžím krémem
Banány dodávají těstu vláčnost a nazlátlou barvu, o lehkost se postará podmáslí. Obměnit ho můžete za acidofilní mléko, kefír nebo bílý jogurt, avšak čím tučnější zvolíte, tím bude korpus hutnější. Krém se svěží limetkou a voňavou vanilkou proměňuje oblíbený chlebíček v zajímavý dort, který rozzáří každou oslavu.
Suroviny (8–10 porcí)
Těsto:
- zralé banány 3 ks
- citronová štáva 1 lžička
- změklé máslo 125 g
- cukr krupice 150 g
- Vejce 3 ks
- hladká mouka 200 g
- kukuřičný škrob 50 g
- Sůl 1/2 lžičky
- Kypřicí prášek 1/2 lžičky
- pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilky
- Podmáslí 250 g
- máslo na vymazání formy
Krém:
- změklé máslo 125 g
- krémový čerstvý sýr (Lučina, Philadelphia, Buko) nebo plnotučný tvaroh 125 g
- pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilky
- kůra a šťáva z 1 limetky
- cukr moučka 150 g nebo podle chuti
- pekanové ořechy 1 hrst
Postup
- Kulatou rozevírací dortovou formu vyložte pečicím papírem, zavřete ji, přečnívající papír odstřihněte a boky formy vymažte máslem.
- Banány oloupejte a rozmixujte s citronovou šťávou na kaši. Ve větší míse utřete máslo s cukrem dohladka, postupně zašlehávejte po jednom vejce. Navrch prosejte mouku, zlehka ji promíchejte se škrobem, solí a práškem do pečiva a zapracujte ji do vaječného základu. Přidejte vanilku, banánové pyré a podmáslí a zlehka, ale důkladně vmíchejte do těsta – dobře to jde pomocí stěrky. Vlijte ho do připravené formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50–55 minut dozlatova. Průběžně kontrolujte stav špejlí, protože délka pečení závisí na zralosti a velikosti banánů.
- Pokud je špejle po vytažení čistá nebo jen s pár vlhkými drobky, dort vytáhněte a nechte ho vychladnout. Můžete ho upéct pár hodin nebo večer předem.
- Mezitím připravte krém. Máslo vyšlehejte s krémovým sýrem, vanilkou, limetkovou šťávou a cukrem dohladka. Je-li příliš tekutý, uložte ho zhruba na 20 minut do lednice.
- Vychladlý korpus potřete krémem, posypte nasekanými ořechy a podávejte.
PRIMA TIP: Čím zralejší banány použijete, tím bude těsto sladší a můžete tak ubrat cukru. Nevynechejte ho však zcela, s máslem a vejci se postará o správnou konzistenci těsta a jeho nadýchanost.
Banánový dort se svěžím krémem; foto: FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell
Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.
Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.
FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.
HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...
Vydalo nakladatelství Omega.