návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Banánový dort se svěžím krémem

Hodnoceno: 1x
8–10 porcí
do 1,5 hodiny
Banánový dort se svěžím krémem
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Banánový dort se svěžím krémem
Pokud máte rádi banánový chlebíček pro jeho nasládlou výraznou chuť a bleskovou přípravu, banánový dort si zamilujete stejně rychle.

Banány dodávají těstu vláčnost a nazlátlou barvu, o lehkost se postará podmáslí. Obměnit ho můžete za acidofilní mléko, kefír nebo bílý jogurt, avšak čím tučnější zvolíte, tím bude korpus hutnější. Krém se svěží limetkou a voňavou vanilkou proměňuje oblíbený chlebíček v zajímavý dort, který rozzáří každou oslavu.

Postup

  1. Kulatou rozevírací dortovou formu vyložte pečicím papírem, zavřete ji, přečnívající papír odstřihněte a boky formy vymažte máslem.
  2. Banány oloupejte a rozmixujte s citronovou šťávou na kaši. Ve větší míse utřete máslo s cukrem dohladka, postupně zašlehávejte po jednom vejce. Navrch prosejte mouku, zlehka ji promíchejte se škrobem, solí a práškem do pečiva a zapracujte ji do vaječného základu. Přidejte vanilku, banánové pyré a podmáslí a zlehka, ale důkladně vmíchejte do těsta – dobře to jde pomocí stěrky. Vlijte ho do připravené formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50–55 minut dozlatova. Průběžně kontrolujte stav špejlí, protože délka pečení závisí na zralosti a velikosti banánů.
  3. Pokud je špejle po vytažení čistá nebo jen s pár vlhkými drobky, dort vytáhněte a nechte ho vychladnout. Můžete ho upéct pár hodin nebo večer předem.
  4. Mezitím připravte krém. Máslo vyšlehejte s krémovým sýrem, vanilkou, limetkovou šťávou a cukrem dohladka. Je-li příliš tekutý, uložte ho zhruba na 20 minut do lednice.
  5. Vychladlý korpus potřete krémem, posypte nasekanými ořechy a podávejte.

PRIMA TIP: Čím zralejší banány použijete, tím bude těsto sladší a můžete tak ubrat cukru. Nevynechejte ho však zcela, s máslem a vejci se postará o správnou konzistenci těsta a jeho nadýchanost.

Banánový dort se svěžím krémem  Foto: Banánový dort se svěžím krémem; foto: FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.